Arbetsmiljöveckan – för dig och din omgivning

Är du intresserad av arbetsmiljöfrågor och dess påverkan för ett hållbart arbetsliv? Ta chansen att delta på Finansförbundets arbetsmiljövecka den 23-27 oktober! Veckan innehåller inspirerande och lärorika webbinarier och aktiviteter, både digitalt och ute på arbetsplatserna.

Ett hållbart arbetsliv

Oavsett om du arbetar hemifrån eller på kontoret, om dina arbetsmiljöproblem är fysiska, psykosociala eller gäller din digitala miljö, så ska du ha en hållbar dag på jobbet. 

Enligt en färsk undersökning är det 1 av 4 medlemmar som upplever stress på jobbet. Den oroliga samtiden påverkar finansanställdas förutsättningar och arbetsmiljö och bidrar till oro och ångest.

Alla i finansbranschen pressas när oroliga och ibland. Frustrerade kunder hör av sig i allt större antal. Arbetsgivarna måste ge de anställda förutsättningar att hantera den ökade arbetsbelastningen. 

"Det finns en hel del kvar att göra, idag och alltid" 

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius lyfte varför arbetsmiljöveckan behövs och vilka utmaningar som medlemmarna står inför nu. Förbundets medlemmar vittnar om en tuff arbetsbelastning där bland annat nya kompetenskrav inom hållbarhetsområdet lyfts fram samt mer oroliga kunder på grund av rådande ränteläge.


Digitala föreläsningar om ett hållbart arbetsliv

Introduktion arbetsmiljö

Passa på att anmäla dig till föreläsningen "Introduktion arbetsmiljö", ett perfekt sätt att skaffa en bra grundförståelse. Anmälan stängd!

Glädje, tillit och kreativitet! - det är inte tanken som räknas

Denna vecka kunde du ta del av en inspirerande föreläsning med Ami Hemviken om du hur du kan få det ännu roligare på jobbet. 

För en bättre arbets­miljö i bran­schen

Finansförbundets rapport om stress och press i finansbranschen visar tydligt var det finns brister i arbetsmiljön. Se vår utredare och expert förklara stressens faktorer och vad som kan göras åt dem.

Film om en bättre arbetsmiljö


Arbetsmiljöveckan

Under arbetsmiljöveckan som hålls över hela Europa under vecka 43, bjuder Finansförbundet in till seminarier och föreläsningar. Vissa kan du koppla upp dig på via datorn och andra sker på dina arbetsplats. Håll utkik här eller prata med ditt ombud om vad som sker för just dig!

Din kunskap som enskild individ är viktig för ditt inflytande över din arbetsmiljö. Genom att veta vem du ska vända dig till och hur du ska gå tillväga ökar också ditt inflytande över din vardag. Tillsammans med dig finns det systematiska arbetsmiljöarbetet där förbundets alla kompetenta arbetsmiljöombud och chefsmedlemmar är med och möjliggör. 

Vi hyllar våra arbetsmiljöombud

Den Europeiska arbetsmiljöveckan arrangeras internationellt i oktober varje år (vecka 43) för att lyfta det hela tiden pågående arbetet för ett hälsosamt och hållbart arbetsliv. Vi deltar i arbetet och under onsdagen den 25 oktober hyllar vi som en höjdpunkt i veckan våra fantastiska arbetsmiljöombud, som året runt ser över de lokala arbetsförutsättningarna, som till exempel arbetsställning, ljud, ljus och luft på arbetsplatsen samt hur arbetet är organiserat och hur det sociala samspelet fungerar för att du ska trivas och kunna arbeta på bästa möjliga sätt.

För dig som förtroendevald

Att ha möjligheten att arbeta på distans kan främja både den fysiska arbetsmiljön och balansen mellan fritid och arbete. Men vem har rätt att arbeta hemifrån – och är det något du kan begära?
Distansarbete - här för att stanna?
Fullt upp på jobbet. Vad är egentligen rimlig arbetsbelastning? Så här säger reglerna - och det här kan du själv påverka.
Rätt åtgärder när arbets­be­last­ningen är för hög
Arbetsmiljöombudets roll är att samarbeta med arbetsgivaren för att förebygga ohälsa och förbättra arbetsmiljön. Läs mer i detalj om vad det innebär!
Vad gör ett arbetsmiljöombud?
Läs mer om Finansförbundets arbete mot stress och press. Arbetsmiljön i finansbranschen kan ofta vara tuff. Våra medlemmar listar hög arbetsbelastning, långsamma processer, kompetensutvecklingsbehov och digital arbetsmiljö som viktiga delar i yrkesvardagen, men som också kan leda till stress.
Stress och press i finansbranschen

Medlemskap hos oss

  • Personlig rådgivning
  • Inkomstförsäkring
  • En plattform att engagera dig
  • Förmånliga rabatter
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Person- och sakförsäkringar
  • Förmånliga bo- och medlemslån