På grund av underhållsarbete har du inte möjlighet att logga in under 11-12 december

Så stöttar Finansförbundet i lönefrågor

Finansförbundet står alltid bakom dig som medlem i lönefrågan. Här svarar vi på de vanligaste frågorna just nu.

Om din arbetsplats omfattas av Finansförbundets och arbetsgivarorganisationen BAO:s kollektivavtal förhandlas lönen lokalt och sätts direkt mellan dig och din chef.

Däremot ligger ofta lokala löneprinciper till grund för hur löneprocessen går till på just din arbetsplats. Riktlinjerna fastställs av Finansförbundets lokala klubb tillsammans med arbetsgivaren. Syftet är att det ska vara tydligt för dig som anställd vad som krävs för att få bättre löneutveckling.

Observera att alla företag inom BAO inte har en lokal klubb och lokala löneprinciper – kontakta då Finansförbundets Medlemsservice för mer information.

I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer över lönen, men klubben har rätt till medbestämmande och inflytande enligt kollektivavtalet.

Som lönesättningsmetod används utvecklingssamtalet och lönesamtalet. Lönesamtalsprocessen kan se olika ut på olika arbetsplatser. Ibland delas lönesamtalet upp, ibland inte. Din chef ska ta hänsyn till din arbetsinsats, kompetens, samarbetsförmåga och utveckling, samt till marknadskrafter, arbetets svårighetsgrad och diskrimineringslagen.

När du är medlem står Finansförbundet bakom dig under hela löneprocessen. Den lokala klubben på din arbetsplats har insyn i hela lönerevisionen – så prata med dina fackliga kollegor för att få råd.

Finansförbundets löneprocess har visat sig varit gynnsam över tid. Historiskt sett har medlemmar haft en god reallöneökning, det vill säga lönen har ökat mer än priset på varor och tjänster.

Kollektivavtalet med arbetsgivarorganisationen BAO lägger stor vikt vid en bra relation mellan arbetsgivare, medarbetare och Finansförbundets lokala klubb. Eftersom lönen sätts på lokal nivå finns en stor flexibilitet utifrån specifika förutsättningar, vilket även bidragit till branschens attraktivitet. Samtidigt ligger ett stort ansvar på arbetsgivaren.

Alla medlemmar ska ha en god löneutveckling och en reallöneökning över tid. Finansförbundet förutsätter därför att arbetsgivare fortsätter att skapa en löneutveckling som gör branschen attraktiv för alla anställda – även i tider av hög inflation.

Även om lönerna sätts lokalt görs mycket arbete även från centralt håll. Bland annat görs årligen en stor analys av lönestatistiken och löneutvecklingen för att se om avtalsbestämmelserna levererar tillräckligt bra för att motivera den avtalskonstruktion vi har, alltså att löneökningarna regleras lokalt. Finansförbundet har löpande dialog med lokala klubbar och följer upp utvecklingen över tid.

De senaste åren har det framkommit att arbetet med jämställda löner mellan kvinnor och män behöver bli mer framgångsrikt. Därför arbetar Finansförbundet aktivt med att stötta de lokala parterna att nå större framgång i arbetet med lika lön för lika och likvärdiga arbeten.

Den tid du varit föräldraledig ska jämställas med arbetad tid. Det innebär att du ska ingå i lönerevisionen och erbjudas lönesamtal precis som övriga medarbetare. Du som varit helt föräldraledig under minst åtta månader under en tolvmånadersperiod har rätt till en särskild löneöversyn för att säkerställa rätt lönesättning när du kommer tillbaka till arbetet.

Ett viktigt medskick till alla medlemmar är att redan nu se över dina mål och din chefs förväntningar på dig och din arbetsprestation för att säkerställa att de är tillräckligt tydliga för resten av året. Om du upplever en otydlighet bör du be om att revidera och komplettera målen – så att du har en tydlig bild av vad som krävs inför nästa års lönerevision.

I kollektivavtalet regleras till exempel hur lönerevisionen ska se ut och rätten till årliga lönesamtal. Om din arbetsplats inte har kollektivavtal regleras de här sakerna, och andra förmåner, i stället i ditt anställningsavtal. Även utan kollektivavtal kan du som medlem självklart fortfarande vända dig till Finansförbundet för att få råd och stöd utifrån ditt anställningsavtal och din situation.

Vi har förståelse för att många är missnöjda med sin nya lön. Utifrån det finansiella läget får de flesta inte en löneutveckling i paritet med inflationen.

Om du är oense med din arbetsgivare om din nya lön kan du kontakta klubben på din arbetsplats eller, om de fall det inte finns en klubb, Finansförbundets Medlemsservice.

Oftast är det lokalt reglerat vad du som medlem kan göra – och när. Om det inte finns några lokala löneprinciper finns det, enligt det centrala kollektivavtalet, möjlighet för klubben att lämna en överklagan och få en ny prövning av lönen.

Om klubben tycker att dina krav är rimliga tar ni frågan vidare till arbetsgivaren. På många arbetsplatser finns det rutiner för hur det går till.

Om du under flera år fått låga löneökningar bör du kontakta den lokala klubben för att gemensamt komma fram till vad som ska göras.

Har du fler frågor om lön?

Som medlem kan du ställa dina lönefrågor direkt till ett lokalt ombud på din arbetsplats eller till Finansförbundets Medlemsservice. Kontaktuppgifter hittar du via Mitt Finansförbundet.

Logga in

Följ med på löneresan!

Finansförbundet står bakom dig under hela löneåret, från utvecklingssamtalet till lönerevisionen. Häng med genom löneprocessen.

Varje år tar Finansförbundet och arbetsgivarorganisationen BAO fram unik lönestatistik för branschen. Den är ett bra verktyg när du ska ha lönesamtal.
I statistiken får du tillgång till övergripande jämförelser mellan olika yrkesgrupper i hela landet – och du kan jämföra dig lönemässigt med andra som har samma typ av tjänst. 

Kartlägg vad du gjort under året, läs på om kriterier och policy, formulera dina löneönskemål, lyft konkreta exempel på prestation och vässa dina argument. Kontakta ditt lokala ombud eller Medlemsservice för att få fler tips och råd inför samtalet.

Finansförbundets klubb på din arbetsplats har insyn i hela lönerevisionen – så prata med dina fackliga kollegor för att få råd, coachning och stöd. Om det inte finns ett lokalt ombud på din arbetsplats kan du vända dig till Medlemsservice.

I de flesta fall är det möjligt att överklaga lönen och få en ny prövning. Hör med ditt lokala ombud eller Medlemsservice om vad som gäller för din arbetsplats.

Om att överklaga lön

Glad kvinna jobbar vid laptop
Finansförbundets lönestatistik ger dig tillgång till övergripande jämförelser mellan olika yrkeskategorier i Stockholm och övriga Sverige. Statistiken tas fram av Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO.
Lönestatistik
Förbered dig för ett framgångsrikt lönesamtal. Finansförbundet tipsar om vad du behöver tänka på och vad du kan göra.
Tips inför lönesamtalet
Har du haft lönesamtal och är missnöjd över låg eller ingen löneökning? Arbetar du på en arbetsplats där Finansförbundet har klubb eller kontaktombud har du rätt att överklaga din nya lön.
Så gör du för att över­klaga nya lönen
I finansbranschen kan ingångslönen variera stort. Vad din lön blir beror bland annat på att på vilka arbetsuppgifter du kommer att ha och var i landet du jobbar. Finansförbundet hjälper dig att komma in på rätt lönenivå från början!
Ingångslöner i branschen

Facket för dig i finans­bran­schen

  • Kan branschen du jobbar i
  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Karriärtjänster
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Partipolitiskt obunden
  • Seminarier och föreläsningar