Finansförbundets målsättning, 2020-2022
Att arbeta med en hållbar arbetsmiljö är en viktig uppgift för hela Finansförbundet. Arbetsmiljöavtal ska finnas på företagen. Vi ska också ha förtroendevalda med bred kompenens i klubbarna. De ska tillsammans med arbetsgivarna bedriva ett systemtisk arbetsmiljöarbete. På kansliet ska det finnas spets- och sakkompetens inom alla arbetsmiljöområden. När det krävs ska Finansförbundet driva ärenden vidare för prövning så långt det är rimligt.
Finansanställdas kollektivavtal, som är en del av den svenska modellen, främjar medlemmarnas intressen. Finansbranschens aktörer visar att de är schysta genom att på central och lokal nivå teckna kollektivavtal med Finansförbundet. Kollektivavtalen ska ständigt förbättras. Medlemmarnas löneutveckling och pensionsvillkor ska särskilt beaktas. Spelreglerna ska vara gemensamma för hela finansbranschen. Därför eftersträvas kollektivavtal på minst nuvarande nivå i alla företag i branschen.
Alla medlemmar ska ha samma förutsättningar att utföra ett gott arbete. Vi ska driva och följa upp att arbetsgivaren följer lagar och kollektivavtal om jämställdhet, mångfald och likaberättigande. Ingen medlem ska trakasseras eller fara illa på sin arbetsplats. Medvetenheten och kunskapen om de olika diskrimineringsgrunderna ska vara hög i företagen. Kollektivavtalen ska säkerställa lika lön för lika arbete genom att osakliga löneskillnader motarbetas och försvinner. Finansförbundets förtroendevalda ska spegla hela medlemskåren
Medlemmarna ska ha möjlighet att ta del av ständigt pågående kompetensutveckling, utformad i samverkan med arbetsgivaren. Det är bästa skyddet för fortsatt anställning och en tillfredställande arbetssituation. Kompetensutveckling ska vara planlagd med en lång tidshorisont. Arbetsgivarens huvudinriktning för att möta branschens nya kompetensbehov ska vara att utveckla befintlig personal. Det ska finnas gällande centrala och lokala kompetensutvecklingsavtal i företagen.
Alla ska uppfatta Finansförbundet som den självklara källan för saklig information om finansbranschen. Förbundet ska bedriva eget utredningsarbete, opinionsbildande arbete i media, sociala medier och i andra kanaler. Lobbyarbete genom personliga möten, kampanjer och aktioner ska stärka opinionsarbetet. Proaktivt förhandlingsarbete lokalt och centralt ska stärka påverkansarbetet ytterligare. Vi ska påverka beslut fattade politiskt och i branschen med medlemmarnas arbetsvardag och långsiktiga bästa för ögonen. Finansförbundet ska uppmärksamma och debattera medlemmarnas prioriterade frågor. Påverkansarbetet ska bedrivas tillsammans med andra aktörer, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
En organisation med hög organisationsgrad och kompetenta förtroendevalda ger styrka i arbetet med kollektivavtalen. Att utveckla befintliga och teckna nya avtal både på central nivå och lokalt ute i företagen ska ytterligare stärka Finansförbundet.