Vad är reallön?

Reallön är lönen justerad för inflationen eller enkelt uttryckt den nominella lönen minus inflation och ett mått på hur lönen påverkas av en förändrad köpkraft.

Reallön är din löneökning minus inflation 

Förenklat innebär det att om det du konsumerar ökar i pris sjunker din reallön. Det motsatta sker om varor eller tjänster minskar i pris, då ökar din reallön. Det kan vara lätt att blanda ihop reallön med nominell lön, vilket är den siffra du ser i din lönespecifikation. Även om din nominella lön är oförändrad kan alltså reallönen både öka och minska.  

Hur ser det ut i bran­schen - vad är real­lönen för Finansförbundets medlem­mar?

För Finansförbundet är det viktigt att alla medlemmar har en god reallöneökning över tid. Det är även viktigt att medlemmarna får en bättre förståelse för innebörden av vad som är löneökning och vad är reallön. För medlemmar som omfattas av BAO-avtalet regleras löneprocessen på lokal nivå. Det möjliggör lösningar som passar för respektive företag, och historiskt sett har det inneburit goda reallöneökningar för medlemskollektivet. 

Varje år tar Finanförbundet fram lönestatistik för anställda inom bank- och finansbranschen, där det är möjligt att följa löneutvecklingen för samtliga BESTA-koder.  

Fakta: Så mäts infla­tion

Inflationen mäts genom att räkna ut hur mycket konsumentpriserna har ökat under en period på 12 månader. Om inflationen är 2 procent innebär det att konsumentpriserna är 2 procent högre än de var för tolv månader sedan. Motsatsen till inflation kallas för deflation, vilket innebär att konsumentpriserna istället sjunker.  

Relaterade länkar