Allmän pension är lagstadgad och betalas ut av staten. Tjänstepension bygger på intjänad pension hos arbetsgivare med kollektivavtal. Du kan också spara själv till pensionen.
Varje år avsätts 18,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till den allmänna pensionen. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.
Inkomstpension
Inkomstpensionen baseras på de pensionsrätter du har tjänat in. Hur mycket du får beror på hur mycket som har betalats in under åren du arbetat och hur inkomstutvecklingen har varit i samhället.
Premiepension, PPM
Den del av pensionen du själv kan välja att placera.
Tilläggspension
Tilläggspension, tidigare Allmän tilläggspension, ATP, är för dig som är född 1953 eller tidigare.
- Om du är född mellan 1938-1953 kan tilläggspension också ingå i din allmänna pension.
- Om du är född 1937 eller tidigare består den allmänna pensionen av tilläggspension och garantipension. Garantipension utgår till dem som har haft låg inkomst eller ingen inkomst alls.
Besked om pensionen
Varje år får du ett årsbesked om din allmänna pension hemskickat i det orange kuvertet.
Du kan få en samlad bild av hela din pension genom Min pension - en oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen
Frågor och svar om tjänstepension
Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om tjänstepension just nu. Om du saknar svar på någon av dina frågor kan du som medlem alltid höra av dig till Finansförbundets Medlemsservice för råd och stöd.
Titta i ditt anställningsavtal eller fråga din arbetsgivare för att få veta vilken pensionsplan du har. Du kan också logga in på minpension.se för att få en helhetsbild av din pension. Det vanliga är att du varje år får ett besked från din pensionskassa eller -förvaltare. Där står det vilken pensionsplan som gäller för dig. Det är arbetsgivaren som, oftast genom kollektivavtalet, väljer vilken pensionsplan som ska gälla på din arbetsplats.
Den största skillnaden är att BTP1 är en premiebestämd tjänstepension och BTP2 huvudsakligen är en förmånsbestämd tjänstepension. BTP2, som är förmånsbestämd, är mer förutsägbar och bygger på att din slutliga tjänstepension blir en viss procent av din slutlön. BTP1, som är helt premiebestämd, bygger på att din arbetsgivare löpande betalar in en viss procent – en premie – av din pensionsmedförande lön. Du har själv möjlighet att välja hur en viss del av dina premier ska placeras och förvaltas. Storleken på din framtida pension beror främst på hur din löneutveckling är samt hur bra placeringarna och förvaltningen visat sig vara.
Det beror på vilket pensionsavtal du har haft . Om du har haft en premiebestämd pension (BTP1) kommer din tidigare arbetsgivare att sluta betala in till din tjänstepension det datum din anställning upphör. Alla dina intjänade pensionspengar finns kvar och fortsätter att förvaltas till det datum du väljer att börja ta ut av den pensionen.
Om du haft BTP2 kommer din hittills intjänade pension att läggas i ett så kallat fribrev, som väntar till den dagen du väljer att ta ut pension. Eftersom BTP2 beräknas på din slutlön så rekommenderar Finansförbundet att pensionsförvaltarna årligen räknar upp din lön i fribrevet, för att den inte ska tappa i värde under tiden.
På ditt nya jobb gäller det pensionsavtal och de villkor som är kopplade till din nya anställning, från det datum din anställning startar. Det kan vara samma pensionsavtal som du har haft tidigare. Du ska kunna ta del av villkoren i den pensionsplanen via din nya arbetsgivare så att du vet vad som gäller för dig.
Vi rekommenderar att du tar kontakt med din pensionskassa eller pensionsförvaltare i samband med byte till ett annat pensionsavtal, för att få en grundligare genomgång om hur det påverkar din pension.
Det beror på var du är anställd. Om du har BTP1 eller BTP2 så kan du hitta din pensionsförvaltare utifrån vilket företag du är anställd på. Du kan fråga din arbetsgivare om var du ska vända dig eller kontakta medlemsservice, så guidar vi dig rätt.
För både BTP1 och BTP2 gäller att rörliga ersättningar, till exempel bonus, som ensidigt beslutats av arbetsgivaren inte ingår när man beräknar pensionsgrundande inkomst. Exakta villkor för vad som räknas in behöver du läsa mer om i ditt pensionsavtal.
Det som räknas in beror på om du har en premiebestämd pensionsplan (BTP1) eller en förmånsbestämd pensionsplan (BTP2).
För BTP1 räknas all pensionsmedförande lön och inkomst upp till 30 inkomstbasbelopp (2023 motsvarar det en årsinkomst på 2 229 000 kronor). Det inkluderar också eventuella förmåner som ersätter lön, till exempel bil, sjukvård etcetera samt ersättning från Försäkringskassan i form av sjukpenning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, sjukersättning och aktivitetsersättning.
Man räknar inte med: bonus, rörliga ersättningar som ensidigt beslutats av arbetsgivaren eller aktie- och aktiekursrelaterade program och aktiesparprogram.
För BTP2 beräknar man pensionsgrundande inkomst utifrån kombinationen tjänstetid och lön. Det vill säga - hur mycket du har jobbat och vad du har tjänat. Här räknas årslön, semesterlönetillägg, provision och viss bonus samt avtalsmässig skift- och beredskapsersättning in.
Man räknar inte med: vinstandelssystem och resultatbaserade lönesystem eller tillägg i form av gratifikation.
Om du följer en annan pensionsplan rekommenderar vi att du söker upp villkoren för den i ditt pensionsavtal.
Om du jobbar deltid får du samtidigt en lägre lön, vilket också påverkar hur mycket pengar som sparas till din pension. Även om du har möjlighet att ta ut viss ersättning i form av föräldrapenning för den tid du inte arbetar, kommer din pensionsgrundande inkomst totalt sett bli mindre. Om du planerar att jobba deltid rekommenderar Finansförbundet att du pratar med din arbetsgivare eller pensionsförvaltare för att få en beräkning på hur det påverkar din pension. Vi rekommenderar även att dela upp deltiden mellan dig och den andre föräldern, om ni delar på föräldraskapet. Att arbeta deltid i långa perioder påverkar din pension mer negativt än att dela upp det och varva med heltid i vissa perioder.
I BTP2 finns paragraf 8 som innebär en möjlighet till att gå i pension tidigare. Paragraf 8 är på väg att fasas ut från pensionsavtalet. För att kunna ta del av möjligheten att gå i pension enligt paragraf 8 gäller först och främst att du är född 1966 eller tidigare och att du har en BTP2-plan. Om du är född 1967 eller senare har du inte möjlighet att ta del av paragraf 8.
Du som är född 1957-1961: När du har fyllt 62 år
Du som är född 1962-1967: När du har fyllt 63 år
Du kan gå i pension enligt §8 från och med månaden efter att du har fyllt år. Du behöver först meddela din arbetsgivare minst sex månader i förväg när du planerar att gå i pension, samt uppfylla övriga villkor enligt pensionsavtalet.
Din arbetsgivare betalar inte in något ytterligare till pension eftersom pensionen betraktas som slutbetald när du går i §8. Om du går i pension enligt §8 kommer du att få så kallad §8-ersättning fram till den dag du tar ut ordinarie tjänstepension. Det sker oftast vid 65 år eftersom §8-ersättningen betalas ut till dess. BTP-K delen betalas av arbetsgivaren som om du hade arbetat till du är 65 år.