I snart 200 år har maskiners intåg i arbetslivet skapat oro för uppsägningar och arbetslöshet. Oron är fortfarande reell, på den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och kanske i synnerhet i finansbranschen. Men än är anställda inte förpassade till historieböckerna. Det konstaterar årets uppsatsstipendiater Gustav Göransson och Markus Bellman vid KTH.
–AI är inte nytt. Redan för ett par decennier sedan trodde man första gången att datorer skulle ta över många arbetstillfällen, men många har insett att teknologins potential kanske överskattats. Istället tror vi att AI ska betraktas som ett komplement och en möjliggörare snarare än som ett storskaligt hot mot jobben, säger Gustav Göransson.
AI handlar om att uppfinna lösningar för att underlätta för människan så att man i det långsiktiga perspektivet ska belastas av färre repetitiva arbetsuppgifter, och därmed minska stress och öka välbefinnandet.
– Den kapacitet som datorerna utgör kan användas till att göra mer än vad som kan göras idag. Man kan exempelvis söka igenom samtliga fall eller ärenden istället för att endast göra stickprov. Automation kan också nyttjas för att ta bort vissa arbetsmoment som är väldigt repetitiva eller som kan upplevas som tråkiga, för att istället låta medarbetaren fokusera på andra uppgifter, säger Markus Bellman.
Företagens uppgift blir i det perspektivet att styra arbetet för att hitta en balans mellan att ersätta uppgifter och att underlätta för medarbetare. Att titta närmare på hur ny, intelligent teknologi i finanssektorn kan nyttjas är mycket intressant menar Finansförbundet.
– Uppsatsens slutsatser är användbara för Finansförbundets fortsatta arbete för att uppnå en modern finansbransch med det hållbara arbetslivet och medlemmarnas kompetens i fokus. Uppsatsförfattarna betonar också tydligt vikten av kunskap om AI och att tillgängliggöra vad AI är inom organisationer genom utbildning. Det tror jag är en av framgångsfaktorerna med all ny teknik, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Stipendiaterna delar på 25 000 kronor.
För mer information, vänligen kontakta Finansförbundets presstjänst, tel. 08-614 03 01 eller press@finansforbundet.se.