-
Årets jämställdhets- och mångfaldspris 2022 går till Philip Erlandsson på Nordea
Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén delar sedan 1993 årligen ut Annas jämställdhets- och mångfaldspris. I år går priset till Philip Erlandsson, Chef för Nordea Markets för sitt arbete med att förbättra jämställdheten på sin enhet.
-
Finansförbundet och Klarna har nått överenskommelse
Förhandlingarna mellan Klarna och Finansförbundet är avslutade och överenskommelse är nu nådd. Överenskommelsen innebär att Finansförbundet får större insyn i Klarnas eventuella framtida omorganisationer, vilket skapar trygghet för medlemmarna.
-
Finansförbundet ny medlem i Diversity Charter Sweden
Finansförbundet ansluter sig till Diversity Charter Sweden, ett nätverk kring mångfald och inkludering som har funnits sedan 2010.
-
Finansförbundet kallar Klarna Bank till förhandling
Som ett nästa steg i samtalen med Klarna Bank skickar Finansförbundet nu en förhandlingsframställan för brott mot medbestämmandelagen. Framställan skickas idag, 14 juni, tillsammans med Unionen.
-
Finansförbundet i kontakt med Klarnas ledning
Med anledning av förra veckans besked från Klarna om att bolaget planerar säga upp stora delar av sin personalstyrka, har Finansförbundet samtal med Klarnas ledning om läget.
-
BNP Paribas Personal Finance och Finansförbundet tecknar kollektivavtal
BNP Paribas Personal Finance och Finansförbundet har tecknat ett kollektivavtal för bankens anställda i Sverige. Avtalet träder i kraft 1 april 2022.
-
Finansförbundet prisar uppsats om AI som verktyg mot penningtvätt
Genom rätt utnyttjande av AI-teknik kan finansbranschen upptäcka fler försök till penningtvätt. Det är en av slutsatserna i Lindona Hotis masteruppsats som nu belönas med Finansförbundets uppsatsstipendium på 25 000 kronor.
-
Hot mot bankanställda försvårar kamp mot penningtvätt
Varannan finansanställd med kundkontakter har blivit utsatt för trakasserier, hot eller våld på jobbet. Det är främst bankernas och växlingskontorens arbete för att förhindra penningtvätt som leder till hot och våld. Det visar en ny rapport från Finansförbundet.
-
Handelsbanken Liv prisas för sitt arbete för mer jämställda pensioner
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i arbetslivet ger också återverkan på deras framtida pensioner. Trots att det svenska pensionssystemet är könsneutralt får kvinnor i genomsnitt flera tusen kronor lägre i pension varje månad jämfört med män. Handelsbanken Liv har därför gjort en extra satsning för att informera sina kunder om hur de genom medvetna val kan utjämna skillnaderna i pension. För detta arbete erhåller nu Handelsbanken Liv Annas jämställdhets- och mångfaldspris 2021.
-
Finansbranschen sågar LAS-förändringar
Finansförbundet är mycket kritiskt till regeringens föreslagna förändringar i LAS. Lagförslagen som bygger på den så kallade partsuppgörelsen, tar inte hänsyn till finansbranschens parter som tecknat kollektivavtal, men som står utanför LO, PTK/Svensk Näringsliv.