Grafer på en skärm sett från sidan

Kriser, kalkyler och kakor – så navigerar experterna genom 2025

När världsekonomin skälver och nyheter kan omkullkasta prognoser på bara några timmar, står våra ekonomiska experter inför en stor utmaning. Hur behåller de lugnet och trovärdigheten när allt är i ständig rörelse? Perspektiv möter två som lyckas.

De syns i morgonprogrammen och nyhetssändningarna, alltid pålästa och förtroendeingivande, förberedda med prognoser och förutsägelser. Men bevakningsområdet byter skepnad oftare än någonsin, kvartalsekonomi har blivit ”kvartsekonomi” med frekventa utspel på andra sidan Atlanten. Hur är det att vara analytiker och ekonomisk expert under dessa förutsättningar?

Ekonomisk expertis i kris

– Under mina 38 år som prognosmakare har jag varit med om ungefär tio stora kriser. Vi känner nästan varje gång att ”det här är unikt”, men man får inte glömma att kriser är ett ganska naturligt inslag i historien. Jag vill inte förminska den situation som vi befinner oss i just nu, men jag blir kanske inte lika stressad som andra, säger Robert Bergqvist, senioranalytiker på SEB, och fortsätter:

– Det är nästan bra att vi människor glömmer problemen som vi har gått igenom och försöker se framåt, men det innebär också att vi kommer att upprepa tidigare misstag. Är det någonting jag kan vara säker på i mina prognoser är det att det kommer att komma nya kriser framöver.

Artikelbild_750x400_robert_bergman.jpg
Robert Bergqvist, senioranalytiker på SEB. Foto: SEB

Robert Bergqvist konstaterar att Donald Trump har haft en intensiv och exekutiv agenda under våren 2025, men spår att det extrema nyhetsflödet från Vita huset kommer att lägga sig något. Och i det rådande läget, när saker förändras från en timme till den andra, är det viktigt att inte springa på alla bollar.

– Det gäller att ta några steg tillbaka och som jag brukar säga, försöka se skogen för alla träden, säger Robert Bergqvist.

Att vara påläst – nyckeln till långsiktig trovärdighet

Shoka Århman, sparekonom och strateg på SPP Pension & Försäkring, håller med. Det är också viktigt att hitta en balans mellan det korta och långa perspektivet.

– Hur kommunicerar vi kring en kortsiktig händelse med någon som ska fatta beslut om en investering eller ett sparande som ska ge avkastning 10, 15, 20 år framåt? En del i att kunna bibehålla den långsiktiga trovärdigheten som ekonomisk expert handlar om att vara påläst. Det gör att man har en annan form av analysförmåga när man ställs inför en ny siffra eller en stor nyhetshändelse, säger hon och fortsätter:

– Dagens arena är komplex, både för oss som experter och för individen som ska fatta besluten. Detta kräver mer av mig i form av snabbare kommunikation, men samtidigt innebär inte det att jag någonsin får göra avkall på grunden och analysen. Även om det handlar om ett fyraminutersinslag på TV, måste det ligga en fördjupad analys bakom det där lättillgängliga.

Tillgänglighet viktigt

Shoka Åhrman trycker på den oslagbara kombinationen data och erfarenhet. Att bryta ner forskning och historiska data och koppla ihop det underlaget med realtidshändelser. Mycket handlar också om att anpassa budskapet efter mottagaren.

Artikelbild_750x400_shoka_ahrman_2.jpg
Shoka Århman, sparekonom och strateg på SPP Pension & Försäkring. Foto: Fredrik Hjerling

– Genom att möta sparare och beslutsfattare där de befinner sig, ser du nyanserna i deras oro. Hur reagerar de på särskilda ordval eller siffror? Vilka är deras missuppfattningar? Här behöver jag förmedla ett budskap så att mottagaren förstår att de ska agera, eller inte alls, säger Shoka Åhrman.

Robert Bergqvist ser på sig själv som ett bollplank och någon som kan hjälpa människor att förstå den stora bilden. Även om det är utmanande att göra prognoser just nu, gäller det att finnas där och försöka guida så gott det går.

– Vi ekonomer och prognosmakare kan inte dra oss undan även om det är ett svårt läge. Människor förstår att det finns en osäkerhet, det behöver inte jag göra klart för dem. Men de vill gärna höra min åsikt, eftersom jag har en lång erfarenhet och förhoppningsvis är påläst, säger Robert Bergqvist.

Hur gör ni för att hålla arbetsmiljön sund under den stora pressen?

– Under vissa perioder kommer det att vara väldigt intensivt, och då väljer jag att acceptera läget. Eftersom jag tycker att det är mitt ansvar som expert att vara tillgänglig, kan vem som helst ta kontakt med mig nästan när som helst. Pratar vi medier tycker jag att journalister har blivit mycket mer ansvarstagande än tidigare. Numera får jag frågan först, om det är okej att en reporter ringer mig för en intervju klockan 06.00. Den framförhållningen var ovanlig för 10–15 år sedan, säger Robert Bergqvist.

– För mig är det viktigt att våga säga att jag behöver titta på siffrorna i några minuter innan jag uttalar mig om dem, och i vissa fall avstå interna möten och åtaganden för att kunna fokusera. Det handlar om att sätta gränser för att kunna göra uttalanden med trovärdighet. Jag vet inte om jag är bäst på att sätta gränser alla dagar i veckan, men det hjälper att ha ett bra team i sin närhet som kan stötta och hjälpa till när mycket händer samtidigt, konstaterar Shoka Åhrman.

Text: Alice Lindén

Shoka Åhrmans tre tips för hur man behåller lugnet som expert

  1. Har du struktur och långsiktighet kan du navigera de snabba rörelserna bättre.

  2. Dras inte med i rubriker och röda siffror – när det är stormigt är det viktigt att fortfarande sätta sig ner och göra sin analys så gott det går.

  3. Träffa kunder, beslutsfattare och företagsledare så att du är uppkopplad till människors verklighet. Se till att hålla verkligheten i ena näven och expertrollen i den andra.

Robert Bergqvists 3 tips för att koppla bort jobbet i hektiska tider

  1. Ökad flexibilitet är fantastiskt bra, men jag försöker sätta gränsen att när jag är hemma så är jag ledig och försöker att inte koppla upp mig. Jag jobbar ju även på helger, men då tycker jag att det är bättre att gå till min arbetsplats och sitta där.

  2. Baka småkakor! Jag är ett kakmonster, så jag älskar att både baka och äta kakor. Hade jag inte blivit ekonom hade jag blivit bagare. Favoritkakan just nu är schackrutor.

  3. På lite samma tema, avsätt tid för dina intressen. Under perioder med stress blir det nästan ännu viktigare.

Relaterade länkar

Facket för dig i finans­bran­schen

  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Inkomstförsäkring
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Karriärtjänster