Sedan barndomen har rättvisa, jämlikhet och mångfald varit centrala delar i Aygüls liv. Hon växte upp med två föräldrar med olika bakgrund, språk och religion, och som gick från högutbildade jobb till arbetarklass i Sverige.
– Jag har växt upp med ett mångkulturellt kapital. Inte för att det lett till trakasserier, men jag har ändå upplevt att jag tillskrivits etiketter som jag har behövt hitta nycklar och tillvägagångssätt för att hantera, och det har jag hittat inom akademin.
Från normer till inkludering
Idag är Aygül sakkunnig inom social hållbarhet, jämlikhets- och mångfaldsfrågor med över 15 års erfarenhet från såväl offentlig som privat sektor. Under Finansbranschens stora Mångfaldsdag kommer hon att föreläsa om att attrahera och behålla mångfald.
– De normer och strukturer som präglar samhället påverkar både vår syn på varandra och hur vi rekryterar. Det är avgörande att vi granskar oss själva och gör kloka val som inte grundar sig på dessa förutfattade meningar. Jag kommer även att ta upp ålderism och den diskriminering främst kvinnor möter på arbetsmarknaden efter 40, då deras attraktivitet ofta betraktas som lägre än männens.
Vilka är dina viktigaste råd för att arbeta för en inkluderande arbetsplats?
– Det viktigaste steget är att bestämma sig för att jobba med frågan. Sedan är det bäst att börja i en liten skala och bygga på steg för steg. Jag träffar ofta företag där man vill så väl, men där ambitionen att göra allt på en gång ofta leder till att inget riktigt får genomslag. Ett bra sätt att närma sig inkludering är att börja med att fördjupa sig i ett specifikt ämne, som exempelvis kön, ålder eller sexualitet.
Vad är dina tips för att attrahera och behålla mångfald?
– När det handlar om att attrahera och få fler att vilja stanna på en arbetsplats, arbetar vi på Make Equal ofta med metoden "in-inne-ut". Först ser vi över rekryteringsprocessen: vilka söker, och varför? Nästa steg handlar om att granska arbetskulturen – hur vi pratar med varandra, våra mötesrutiner och hur vi arbetar tillsammans. Slutligen ser vi på hur företaget sänder ut sina budskap och vilka målgrupper man når.
Vilka är utmaningarna för ett gynnsamt mångfaldsarbete?
– En av det största utmaningarna är tid och pengar, att det finns risk att annat behöver prioriteras på arbetsplatsen. Ska det bli en förändring så måste frågan in på lednings- och chefsnivå, det är där budgetbesluten tas. Men det handlar också om den egna blindheten, att man inte ser att man själv är en del av problemet till att fördomar och normer fortsätter finnas i organisationen.
Vad ska ett företag tänka på för att hålla i mångfaldsarbetet?
– Det är viktigt att hålla arbetet på en realistisk nivå och integrera det i det dagliga arbetet för att det ska få genomslag. Att bjuda in en föreläsare kan vara en bra ögonöppnare, men för långsiktig förändring måste inkludering bli en naturlig del av vardagen. Det behöver in i budgetprocesser, marknadsplaner, mötesrutiner, årshjul – och till och med på fikastunden.