Regeringen lyfter i budgetpropositionen vikten av att de finansiella företagen medverkar till en hållbar utveckling. Det är helt riktigt, finanssektorn är en del av lösningen och en central möjliggörare för en effektiv omställning mot en hållbar ekonomi och ett hållbart samhälle. I regelverken såväl som i regeringens politik saknas dock fokus på den sociala hållbarhetsdimensionen, som lyfter fram arbetstagares rättigheter, anställnings- och arbetsvillkor.
Finansiella företag måste ta ansvar
Investerare behöver vägledning för socialt hållbara verksamheter, inte bara för vilka verksamheter som är miljömässigt hållbara. De finansiella företagen måste ta ansvar för hur den ekonomiska verksamheten påverkar människor och miljö både i den interna verksamheten och externt genom sina investeringar och sin utlåning. Socialt ansvarstagande och social hållbarhet behöver därmed komma högre upp på dagordningen både hos finansföretagen och på politikernas agendor.
Finansförbundet konstaterade redan vid förra höstens budgetproposition, att när Sverige släpper ledartröjan i klimatarbetet försvårar det rekryteringen av utländsk specialistkompetens till finansföretagen. Likaså saknas det fortfarande samhällsinvesteringar i den kompetens och utbildning som behövs för utveckling av till exempel miljöteknik. Sammantaget behöver förutsättningarna stärkas för att finanssektorn effektivt ska kunna bidra till en grön omställning.
Kompetensutveckla inom hållbar finans
På EU-nivå har nu skarp reglering på hållbarhetsområdet trätt i kraft. Anställda behöver ges tid och möjlighet att kompetensutveckla sig inom hållbar finans och möjlighet att ge välinformerade råd och jämförbar information om hållbara investeringar och hållbart sparande.
2021 publicerade EU-kommissionen en rapport som föreslår att miljötaxonomin utvidgas för att även inkludera sociala hållbarhetsmål – en så kallad ”social taxonomi”. Finansförbundet uppmanar regeringen att driva på för ett klassificeringssystem för socialt hållbara investeringar när en ny EU-kommission kommit på plats och förverkliga det som har utlovats om en social taxonomi.
Ulrika Boëthius, förbundsordförande