”Ingen ska komma till jobbet med en klump i magen”

Efter flera år som butiksbiträde började Cassandra Bojerfors för två år sedan på Swedbank. Direkt slogs hon av arbetsplatsens fackliga engagemang och efter att ha blivit medlem i Finansförbundet ville hon ta rollen som kontaktombud för att kunna påverka mer och göra arbetsplatsen ännu bättre. 

-För mig är det självklart att vara med i facket, främst för solidariteten, medlemsavgiften gynnar mig och alla andra medlemmar. Lite som att betala skatt, säger Cassandra, företagsrådgivare på Swedbank i Halmstad.

Vad innebär det för dig att vara förtroendevald
- Det är ett mervärde att få finnas där för sina kollegor och göra skillnad. Jag lyssnar in och ser så alla mår bra. Sedan innebär det också personlig utveckling, att jag får möjlighet att lära mig mer om exempelvis arbetsrätt.

Vilka frågor brinner du för?
- Framför allt frågor om arbetsmiljö, arbetsbelastning och stress. Jag har själv haft perioder med mycket stress i mitt liv och har personer i min omgivning som gått in i väggen. Så jag vet hur viktigt det är att arbeta för ett hållbart arbetsliv. Ingen ska komma till jobbet med en klump i magen, det är det viktigaste.

När känner du att du gör skillnad?
- Både i det lilla och i det stora, ibland handlar det om att bara finnas där och lyssna. Just nu driver jag exempelvis på i frågan som rör rutiner för stängning. Jag har en dialog med arbetsgivaren och vi arbetar på en lösning. Det handlar om att ha en bra kommunikation.

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag med tre ord? 
- Att vara förtroendevald är så mycket större än bara tre ord. Men om jag skulle försöka så är det spännande, utvecklande och givande.

Vilken betydelse har facket på arbetsplatsen tycker du?
- Facket är viktigt, någon som bevakar att villkor följs så att arbetstagarna får den hjälp som de har rätt till, när dem behöver det. Det är en trygghet för såväl arbetstagare som arbetsgivare. Min chef vet att jag representerar honom också och vi har en dialog om hur han mår.  

Hur tänker ni fira Förtroendevaldas dag?
- Vi är riktigt taggade inför dagen och har planerat in att servera smörgåstårta till alla medlemmar, dela ut goodiebags och ställa fram en frågelåda. Alla känner sig kanske inte bekväma eller har tid att komma fram och prata, på det här sättet kan vi fånga upp frågor och höra av oss i efterhand med en personlig återkoppling. Vi ska också efterlysa fler ombud och berätta mer om vad rollen innebär. Blir det fint väder är vi ute och hoppas på bra stämning!