Hon är fackets röst som ger kollegorna trygghet

"Alla har rätt att få må bra på sin arbetsplats," säger Julieta Espiga Olano, bolånerådgivare på SEB i Göteborg. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är hon både kontaktombud och arbetsmiljöombud. Inspirerad av sin mamma, ombudsman på Kommunal, har hennes intresse för fackliga frågor alltid funnits.

Vad betyder det för dig att vara fackligt engagerad

- Det betyder väldigt mycket för mig. Framför allt när jag känner att jag kan bidra till en bättre arbetsplats och hjälpa mina kollegor när chefen kanske inte sett deras behov. Det gör mig otroligt glad att se hur mitt arbete kan göra skillnad både för mina kollegor och för arbetsplatsen i stort.

Vilka frågor brinner du för?

- Arbetsmiljö är en av de frågor jag brinner starkast för. Alla har rätt att må bra på sin arbetsplats. Jag har en invandrarbakgrund, så därför betyder inkludering och mångfald också väldigt mycket för mig. Vi pratar ofta om dessa ämnen centralt och regionalt, men det är också viktigt att uppmärksamma dem i vardagen. Jämställdhet är något som är lättare att se, men exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är svårare att identifiera. Det är viktigt att synliggöra och få chefen att förstå att en del uppgifter kan ta längre tid för vissa personer.

När känner du att du gör skillnad?

- Jag känner att jag gör skillnad när jag kan uppmärksamma något som mina kollegor kanske inte vågar säga direkt till sin chef. Jag hjälper dem att formulera sina tankar och känslor och fungerar som ett bollplank för båda parter.

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag med tre ord?

- Utvecklande, lärorikt och spännande. Jag har lärt mig otroligt mycket under det senaste året och det finns alltid mer att lära sig. Inte minst när det kommer till samarbete och inflytande med arbetsgivaren. Att skapa förtroende, vara lyhörd och uppmärksam på att ta emot kommentarer och lyssna på båda sidor är viktigt. Jag brinner för det här uppdraget och tycker att den fackliga rollen ofta inte får den uppmärksamhet som den förtjänar.

Vilka utmaningar står du inför i ditt uppdrag?

- Att hantera konflikter kan såklart vara utmanande och i tuffa situationer får jag ofta frågan "men vad gör facket för mig?". Ibland syns inte vår insats direkt, det är ett långsiktigt arbete också. Samtalen med chefen kan också kännas svåra, men det är viktigt att hitta en väg framåt så att både kollega och chef blir nöjda.

Hur ser du på ditt uppdrag framöver – vad vill du förändra?

- Jag vill fortsätta att utvecklas och stärka mig inom medlemsvård och värva fler nya medlemmar. Det är viktigt för mig att fortsätta vara en röst för mina kollegor och ge dem trygghet.

Vilka är dina bästa värvningstips?

- Att bli personlig och lära känna den nya medlemmen. Berätta hur facket har hjälpt mig, som under pandemin exempelvis när jag var arbetslös och fick hjälp av A-kassan. Att visa mitt genuina intresse för facket brukar vara det mest effektiva sättet att värva nya medlemmar.