Arbetsmiljö

En hållbar och väl fungerande arbetsmiljö är en förutsättning och rättighet för att du ska må bra och kunna prestera på jobbet.

Vad är arbetsmiljö?

Arbetsmiljö är ett begrepp som omfattar de fysiska, psykiska och sociala förhållanden som påverkar din hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen. Arbetsmiljö innefattar därav allt från ergonomi, belysning, luftkvalitet, bullernivåer och arbetsbelastning. Det handlar också om den sociala och organisatoriska miljön som berör arbetsbelastning, möjlighet till återhämtning, stresshantering, hur arbetet är organiserat och även sociala relationer på jobbet.

En god och hållbar arbetsmiljö innebär att arbetsplatsen är säker, trivsam och stödjande, vilket bidrar till både produktivitet och arbetstillfredsställelse. En bra arbetsmiljö är avgörande för att förebygga arbetsrelaterade skador, sjukdomar och ohälsa.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön

Arbetsgivaren är ansvarig för att säkerställa att arbetsmiljön uppfyller lagstadgade krav och att kontinuerligt arbeta med förbättringar genom SAM – Systematiskt Arbetsmiljöarbete. Du som arbetstagare ska också delta i arbetsmiljöarbetet genom att rapportera om du upplever problem, delta i arbetsmiljöutbildningar och flagga för arbetsgivaren om du är orolig för din egen eller en kollegas hälsa eller mående. 

Upplever du arbetsmiljöproblem?

Arbetsmiljöproblem kan vara allt från dålig luft på kontoret, till att du eller kollegor utsätts för hot eller trakasserier från kunder eller andra affärskontakter. Så går du tillväga om du upplever problem med arbetsmiljön: 

  • Identifiera frågan och lyft den till din närmsta chef. Chefen/arbetsgivaren utreder situationen och åtgärdar arbetsmiljöproblemet. Eventuellt leder det till att man implementerar en ny rutin, policy eller utbildningsinsats för att förebygga att samma problem uppstår igen. 
  • Om chefen eller arbetsgivaren inte håller med om problembeskrivningen eller inte är intresserad av att åtgärda arbetsmiljöfrågan har du alltid rätt och möjlighet att vända dig till arbetsmiljöombudet eller facket på din arbetsplats. Arbetsmiljöombudet driver då frågan vidare och tar upp i det systematiska arbetsmiljöarbetet tillsammans med arbetsgivaren. Arbetsgivaren behöver då utreda, åtgärda och följa upp frågan så att problemet blir avhjälpt. Eventuellt leder det till att man implementerar en ny rutin, policy eller en utbildningsinsats för att förebygga att samma problem uppstår igen.  

Påverka din arbets­plats - bli facklig repre­sen­tant

Vill du engagera dig i Finansförbundet? Genom att bli facklig representant kan du bidra till viktiga förbättringar på din och andras arbetsplats.

Bli facklig representant

Facket för dig i finans­bran­schen

  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Inkomstförsäkring
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Karriärtjänster