Vad gäller med semester i pandemitider?

Vad gäller om jag har varit utomlands, ska börja jobba igen och det finns rekommendationer om att sitta i karantän på grund av pandemin? 

Om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån, och du har avslutat din semester med en utlandsresa, kan arbetsgivaren ha rätt att stänga av dig från arbetet utan lön. Det gäller om du måste sitta i karantän under den myndighetsrekommenderade tiden.  

Prata med din chef inför en eventuell utlandsresa så att ledigheten och arbetet kan planeras så att myndigheternas rekommendationer följs. Det är extra viktigt eftersom att de förändras över tid. 

I år är semesterplaneringen lite speciell. Många har jobbat hemma och tänker kanske att de kan sköta jobbet och ta ledigt samtidigt utan att ta ut semesterdagar.

Utgångsläget är att det är din arbetsgivare som ytterst avgör när det går att ta ut semester och se till att din ledighet inte inskränker på verksamheten. På de arbetsplatser där det finns ett kollektivavtal sker semesterplaneringen i samråd med facket. 

Saknar din arbetsplats en lokal klubb eller förtroendevalda ska din arbetsgivare samråda direkt med dig. Kommer ni inte överens kan arbetsgivaren lägga ut din semester utifrån verksamhetens behov.