Jobba vidare utifrån jämställdhetsstatistiken

Den partsgemensamma statistiken är ett bra underlag för klubbstyrelsen i jämställdhetsarbetet. I den här guiden finns exempel på hur ni kan använda den.

Finansförbundet tar varje år fram jämställdhetsstatistik tillsammans med BAO. Syftet är att ge en samlad bild över kvinnor och män inom bank- och finansbranschen ur statistisk synvinkel. Här samlas siffror över bland annat hel- och deltidsarbete, föräldraledighet och löneläge.

Så kan klubben använda statistiken

Den partsgemensamma statistiken är ett bra underlag för klubbstyrelsen i jämställdhetsarbetet. Jämför siffrorna för ert företag med branschen och diskutera med arbetsgivaren om vad kan ni göra för att förbättra dem.

Här följer exempel på hur du som förtroendevald i ett BAO-anslutet företag kan använda statistiken utifrån diskrimineringslagens Aktiva åtgärder:

Löner

Påminn din arbetsgivare om att lönekartläggningar ska göras varje år och ske i samverkan med Finansförbundet. Vi har också ”Lika lön” i kollektivavtalet mellan Finansförbundet och BAO som innebär att parterna ska arbeta tillsammans för att åtgärda löneskillnader som inte går att sakligt förklara. Läs mer på likalon.nu eller i kollektivavtalet.

Uttag av föräldraledighet och vab

Ett jämnt uttag av föräldraledighet/vab mellan könen, kommer med dagens takt inte uppnås förrän år 2037. Kollektivavtalet ger den som är föräldraledig rätt till bidrag från arbetsgivaren, som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Detta för att även de med högre löner ska kunna vara föräldralediga utan att förlora så mycket av lönen.

Hel- och deltid

Betydligt fler kvinnor och än män arbetar deltid. Deltidsarbete kan ha en hämmande effekt på karriär och löneutveckling. Både diskrimineringslagen och kollektivavtalet ger arbetsgivaren skyldighet att underlätta för arbetstagare att förena familj och karriär.

Även om affärsverksamhetens behov är utgångspunkt för arbetstidens förläggning, säger kollektivavtalet att ”Eget inflytande över arbetstiden är en viktig arbetsmiljöfaktor som har betydelse för verksamhetens bedrivande. Det är därför viktigt att chefen tar hänsyn till medarbetarens behov och intressen".

Ta upp frågan om din arbetsplats ger möjligheter att kombinera arbets- och familjeliv. Medarbetare ska inte känna sig tvingade att gå ner i arbetstid för att få livspusslet att gå ihop. Att i första hand lägga möten på tider då alla medarbetare har möjlighet att påverka sina arbetstider är exempel på hjälpande faktorer.

Fördelning kvinnor och män per BESTA-nivå

Kvinnor är fler och har högre medelålder än männen på de lägre svårighetsnivåerna (1–3). Trenden är att kvinnors antal ökar inom de högre svårighetsnivåerna (4–6).

Enligt diskrimineringslagen har arbetsgivaren skyldighet att genom exempelvis utbildning och annan kompetensutveckling främja en jämn könsfördelning i olika typer av arbeten och i ledande positioner. Arbetsgivaren ska undersöka och analysera om det finns risker eller hinder, som gör att utbildning och kompetensutveckling som erbjuds inte kommer alla målgrupper till del. Arbetsgivaren ska även analysera policy och riktlinjer för rekrytering och intern befordran.

Kanske finns det också vissa arbetsuppgifter på arbetsplatsen som är nyckeln för att klättra vidare i karriären? Då är det viktigt med en öppen process, så att inte en chef ensidigt kan dela ut de arbetsuppgifterna till en viss grupp av anställda.

Ladda ned statistiken som pdf.

Se statistiken som bildspel

 

Verktygslådan

I verktygslådan kan du som förtroendevald hitta mer verktyg, material och underlag som stöd i arbetet med att förebygga diskriminering.

Till verkygslådan