Under 2022 skedde inte ett enda bankrån i Sverige. Sedan det första bankrånet ägde rum för 169 år sedan har ett antal finansanställda varje år upplevt traumat av att bli rånade på arbetsplatsen. Att rånen nu minskar har flera anledningar, men den mest tydliga och uppenbara är den minskade kontanthanteringen.
Under 2008 rånades banker och värdedepåer 110 gånger i Sverige, något som satte djupa spår i de banktjänstemän som blev utsatta för hoten. Vittnesmålen var fruktansvärda och kom från medlemmar som varit med om rån, med långa sjukskrivningar och omplaceringar som följd. Flera medlemmar utsattes dessutom flera gånger. Vissa utvecklade även posttraumatiskt stressyndrom och panikångest vilket såklart påverkade hela livet och de anhöriga på ett negativt sätt.
En del medlemmar kunde aldrig besöka sina arbetsplatser igen. Som fackförbund var vi djupt engagerade i det enorma arbetsmiljöproblem och lidande som kontantrån medförde. Finansförbundet kampanjade till exempel för att minska kontanthanteringen i syfte att sänka risken för bankrån, vilket nu visar sig ha gett effekt. Digitaliseringen och det kontantlösa samhället har såklart medfört andra utmaningar för både samhälle och finansbransch, så som digitalt utanförskap och ökad risk för annan typ av ekonomisk brottslighet, för att nämna några.
Men även om bankrånen nu möjligen är ett minne blott består fortfarande de finansanställdas vardag av risker för hot och våld. 2021 släppte Finansförbundet en rapport som vittnade om hot och våld på medlemmarnas arbetsplatser. Hoten kan till exempel komma från den organiserade brottsligheten eller i samband med misstankar om penningtvätt. Ett stort ansvar vilar på medlemmarna när det gäller att rapportera misstänkta aktiviteter, vilket innebär risker för dem i deras yrkesliv.
För att minska finansanställdas utsatthet på jobbet behövs ett fortsatt gott samarbete mellan lagstiftaren och polismyndigheten. Vad som också behövs är ett stort arbetsgivaransvar sett till arbetsmiljön på arbetsplatserna. Finansförbundet har en hög representation av lokala arbetsmiljöombud på banker och finansinstitut. De cirka 1 150 arbetsmiljöombuden är experter på systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete och är mer än villiga att hjälpa arbetsgivare att se över risker och förebygga ohälsa på arbetsplatserna.
Med rånvågen för bara femton år sedan i färskt minne, uppmanar vi till fortsatt systematiskt arbete för att minska den ekonomiska brottsligheten i Sverige. Vi uppmanar även arbetsgivarna att kroka arm med arbetsmiljöombuden då det ligger i bådas intresse att skapa en arbetsplats fri från våld, hot och trakasserier. Kontantrånens tid må vara förbi men utan proaktivt arbete kan risken för hot och våld uppstå i andra sammanhang. Alla finansanställda ska kunna förvänta sig ett tryggt arbetsliv, idag såväl som imorgon.
Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet