Mattias Thunström, ordförande i Finansförbundets klubb på SPP.

SPP utsett till Sveriges mest jämställda bolag

Försäkringsbolaget SPP har i snart ett decennium satsat på att öka jämställdheten. Nu har arbetet prisats. Sedan i början av mars rankas företaget som Sveriges mest jämställda i tävlingen ”SHE Index 2021”.

Bakom utmärkelsen ligger år av arbete mellan klubb och arbetsgivare.

– Det är jättekul och rättvisande. Men så har det inte alltid sett ut. En jämn könsfördelning och kvinnors möjlighet till karriär är ett arbete som har tagit lång tid, säger Mattias Thunström, ordförande i Finansförbundets klubb på SPP.

Jämnt i toppen

2013 bestämde sig för bolaget för att jobba för en jämn könsfördelning inom alla områden. Idag är 62 procent av ledningen kvinnor.

– Att få extern bekräftelse för vårt jämställdhetsarbete är ett viktigt kvitto, säger Staffan Hansén, vd.

Mattias Thunström håller med.
– Det visar att om man har fokus tillräckligt länge så blir det en förändring.

Hur kan man som klubb påverka sin arbetsgivare att gå i en liknande riktning?

– Prata med arbetsgivaren och få till praktisk handling. Är målet att ha fler kvinnor i ledande positioner? Gör upp en plan, sätt mål och följ upp. Om man som klubb har direktkontakt med vd så gör det till en punkt på agendan.

En seger för alla

Årets vinst är en seger för både arbetsgivaren och de anställda, menar Mattias Thunström. Men redan nu ser han och klubbstyrelsen framåt.

– Man kan inte luta sig tillbaka. Det finns alltid saker att göra bättre och fler steg att ta i rätt riktning, samtidigt som det gäller att bevaka positionerna.

Fakta

• Initiativet ”SHE Index” mäter företags könsbalans, löneskillnader, mångfald, inkludering och mål kring jämställdhet.
  • SHE Index skapades av Ernest & Young 2018 för att uppmuntra näringslivet att fokusera mer på jämställdhet och mångfald.
  • I år är första året som svenska företag granskas i indexet, där SPP blev vinnare med sina 91 av totalt 100 poäng.
  • Ledning och medarbetare på cirka 400 bolag har fått möjlighet att svara på frågor. Ett 30-tal deltog.