Sommarhälsning från ordförande: En vår olik de flesta andra

När jag såhär sista dagarna innan midsommar drar mig till att summera våren som gått kan jag utan tvekan konstatera att det blev en vår olik de flesta andra jag upplevt yrkesmässigt. Och jag antar att också du har kopplat upp?

De glada tillropen till och från kollegor i kontorslandskapen eller de så viktiga fikapauserna har bytts ut mot ibland hackiga onlinemöten och telefonavstämningar. Samtidigt har det redan digitala Sverige och den redan i framkant varande finansbranschen tagit ytterligare mogna steg mot större digitalisering.

Under våren har digitala seminarier – webinarier – årsmöten och kongresser duggat tätt. Det fackliga arbetet har flyttat ut på nätet men gör fortsatt uppenbar och växande nytta. Fler förbund än Finansförbundet har välkomnat många nya medlemmar när fler uppskattar och förstår värdet av facken och den svenska modellen. Det är en av anledningarna till att vi nyligen uppmärksammade alla förtroendevaldas arbete och engagemang på Förtroendevaldas dag. För egen del hoppas jag att uppmärksamheten sprider sig och att förtroendevalda alltid ska kunna uppskattas för allt de gör för kollegorna, arbetsplatserna och den svenska arbetsmarknaden.

Överallt ser det inte ut som det gör här. När Global Rights Index nyligen på nätet presenterade sin årliga undersökning visar det sig att bilden fortsätter försämras ur ett internationellt perspektiv: fackligt arbete riskerar leda till hot, våld och till och med döden i flera länder. Det gör en sannerligen ödmjuk inför hur vi har det på svensk arbetsmarknad.

Men sommaren hoppas jag förblir analog, även om den blir annorlunda just i år. Trots att jag gärna följer nyheter eller ser på film och serier digitalt ser jag fram emot en sommarsemester som kan spenderas till stor del utomhus, i bästa fall i riktigt fint väder. Att myndigheterna sett det som möjligt att öppna upp resandet en aning inom landet gör att ”hemester-möjligheten” växer något och att återhämtningen inte bara behöver ske i hängmattan på den egna tomten eller balkongen (även om det kan vara rätt skönt det med). Det viktigaste med semestern är trots allt att en vilar och kopplar av istället för att koppla upp; inte hur.

Med de orden önskar jag dig kort och gott en riktigt fin sommar och ett par avkopplande och avkopplade lediga veckor!

Ulrika Boëthius, ordförande