Bank inte det givna valet för Belgin

Belgin Fortaci på SEB skulle bli basket­proffs. Istället började hon på ett lokalt SEB-kontor i Stockholm och idag, drygt 20 år senare, har hon utvecklat en ny roll och är ansvarig för entreprenörer och startups på banken.

Basketproffs var drömmen när hon gick i gymnasiet. Efter studenten fick hon möjlighet att börja spela i hemlandet Turkiet men väl på plats i Istanbul gick Belgin Fortacis korsband av. Basketkarriären var över.

När hon såg en stor annons i tidningen Metro om att SEB sökte folk bestämde hon sig för att testa. Hon skickade en ansökan, berättar Finansförbundets tidning Finansliv.

– Det var det första kontantlösa kontoret. I samma veva som jag började där introducerade SEB internetbanken, så det hände mycket, säger hon till Finansliv.

Hon sökte sig senare vidare till SEB Fonder och blev fondrådgivare. Där trivdes hon bra, men efter några år skedde en stor omorganisation. Belgin Fortaci blev i stället fondadministratör, en roll som inte passade henne alls.

– Det är det svåraste jobb jag någonsin har haft, för jag är inte bra på administration. Jag mådde faktiskt ganska dåligt när jag jobbade där, jag var hela tiden rädd för att göra fel.

I dag är Belgin Fortaci ansvarig för entreprenörer och startups på SEB. Det är en utveckling av hennes tidigare roll. Hon har fortsatt ansvar för entreprenörssamarbeten, men är nu även talesperson i entreprenörsfrågor och en slags intern expert i ämnet.