– Jag gillar när man i dialog kan lösa ett dilemma för en medlem på ett tidigt stadium, där alla mår bra, istället för att det går till förhandling och strid, säger Anna Hjelmberg, ny ordförande sedan i våras i Handelsbankens koncernklubb.

”Många medlemmar ger oss legitimitet”

Anna Hjelmberg är sedan i våras ny ordförande för koncernklubben i Handelsbanken. Här berättar hon om sig själv och klubben.

Hur ser din bakgrund ut, yrkesmässigt och fackligt?

Jag har jobbat i Handelsbanken i 27 år, och kom in i banken via köp av ett försäkringsbolag. Sedan dess har jag jobbat på försäkringssidan i banken i olika roller.
Innan Finansförbundet var jag med i FTF och redan på den tiden var jag fackligt engagerad. De sökte efter yngre personer och jag var tidigt med som så kallad ung-representant i klubbstyrelsen.
Sedan har jag hoppat in och ut ur olika fackliga roller – jag har varit kontaktombud, sekreterare, vice ordförande och ordförande i olika klubbar, förutom ett uppehåll under åren då jag var föräldraledig. Sedan 2010 har det varit fackligt arbete i princip på heltid.
Stora skillnaden nu när jag är koncernordförande är att jag måste tänka på alla medlemmar i hela banken; tidigare har det handlat om medlemmarna inom ett speciellt område. Det blir nya och bredare perspektiv – det ska bli väldigt roligt, intressant och naturligtvis utvecklande.

Hur vill du vara som ordförande?

Vår koncernklubb består av väldigt kompetenta personer som jobbat länge fackligt, så oftast klarar de regionala klubbarna sig alldeles utmärkt själva. Jag finns tillgänglig om någon vill ha hjälp. Jag vill stödja och finnas till hands när det uppkommer frågor som behöver lösas tillsammans.

Vilka är de största frågorna för klubben i höst?

Vi har lönesamtal på hösten - det är det alltid ett visst jobb kring med utbildning och stöttning. Det kan handla om upplägg på seminarier, om det är några specifika fokusområden just i år, och om att ge råd till nya förtroendevalda hur man lägger upp information till medlemmar.
Sen jobbar vi enligt det vi kallar Hjulet, med återkommande göromål varje år. Arbetsmiljö- och jämställdhetsfrågor är till exempel alltid aktuella.

Har du någon hjärtefråga?

Jag gillar när man i dialog kan lösa ett dilemma för en medlem på ett tidigt stadium, där alla mår bra, istället för att det går till förhandling och strid. Det är viktigt att ta hand om medlemmarna, att de kommer i god tid till oss.
Det är viktigt att ”göra reklam” för Finansförbundet i olika forum, så att folk tänker på att vi finns. Det kan vara arbetsplatsbesök eller att stå med roll-ups i gemensamma lokaler och bjuda på godis; allt som gör förbundet synligt.

Vilka är koncernklubbens mål närmaste året?

Att upprätthålla medlemsantalet genom rekrytering och medlemsvård. Det gör vi genom att vara synliga och berätta vad vi gör i det goda samarbete vi har med arbetsgivaren.
Våra partsgemensamma arbetsgrupper behandlar alla möjliga frågor; allt från arbetsmiljö och kompetensutveckling i yrket, till löner, jämställdhet och mångfald. Att vi fortsätter att ha ett högt medlemsantal ger oss legitimitet att fortsätta vara delaktiga i att utveckla arbetslivet i banken.

Anna Hjelmberg

Ålder: 49 år
Familj: Make Thomas och barnen Eric, 17 år, och Emil, 14 år.
Bor: Kallhäll, Järfälla
Fritid: Mycket sport, både träna själv och titta på tv, liksom yngsta sonens fotbollsmatcher. För egen del blir det både gym, löpning, längdskidor och utförsåkning, beroende på säsong.
Ogillar: När människor blir orättvist bemötta och dömda innan de fått säga sitt, på grund av förutfattade meningar.
Därför jobbar jag fackligt: För att det är en fantastisk möjlighet att påverka och göra det bättre för medlemmarna i banken varje dag. Det är ett otroligt varierande arbete, där jag utvecklas varje dag.