Ulrika Boëthius

Sommarhälsning från ordförande

När jag skriver detta deltar jag i Almedalsveckan, som sedan Olof Palmes första tal från ett lastbilsflak 1968 har blivit till en årlig tradition för den som vill synas och sprida sitt budskap.

Jag känner att Almedalen är något väldigt vackert och viktigt, en plats för samtal och möten mellan människor – grunden för vårt demokratiska samhälle.

I år skuggas dock veckan av nationalsocialisternas närvaro. Att organisationer som har hot och våld som arbetsmetod, och som sprider hat, rasism och homofobi, känner luft under vingarna är ett hot mot alla oss som vill ha ett fritt, inkluderande samhälle.

När antidemokratiska krafter är på frammarsch kan ingen av oss backa från vårt ansvar att säga ifrån, i det lilla och det stora. När det hörs rasistiska, sexistiska och homofoba uttalanden från kollegan i fikarummet, på middagen med vänner och bekanta eller på bussen, behöver vi alla markera; våga vara obekväma, våga sprida lite ”dålig stämning” vid bordet. Det är där, vid middagsbordet eller i busskön, som grunden till vårt samhälle byggs. Vi hjälper alla till att lägga den bit för bit.

Likadant är det på våra arbetsplatser. I senaste krönikan i medlemstidningen skrev jag att det är dags för oss förtroendevalda och medlemmar att bli bråkigare.

Lag och avtal är tydliga med att arbetsgivaren har ansvaret för att skapa en arbetsmiljö där anställda trivs och har rimliga förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb på ett bra sätt. Men om vi ser att det vi kommit överens om inte följs, då måste vi bråka. Vi måste kräva att arbetsgivaren säger vilka arbetsuppgifter som ska bort om det inte blir fler anställda. Vi måste gå på kursen även om det blir besvärligt på arbetsplatsen när vi är borta, och säga nej till arbetsuppgifter som gör oss utmattade.

Ett första steg jag rekommenderar starkt är att verkligen koppla bort dig från jobbet under semestern. Och stäng av nyhetsnotiserna från att ständigt poppa upp i mobilen. Tillsammans jobbar vi alla i Finansförbundet varje dag för att göra världen lite bättre. Men för att vi ska kunna göra det med full kraft resten av tiden, är det av yttersta vikt att vi då och då tillåter oss att helt släppa taget om jobb och krav på att ständigt vara uppdaterade.

Eller för att citera John Lennon: Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

Låt livet komma i kapp dig den här semestern.

Jag önskar dig en riktigt härlig sommar!

 

Ulrika Boëthius, ordförande