Årets ledartröja 2017 utdelad av Finansförbundet i SEB

Varje år sedan 2008 delar Finansförbundet i SEB ut Årets ledartröja till en ledare i banken som på ett föredömligt sätt tagit ansvar, lett och utvecklat sin personal. Årets vinnare heter Fredrik Hjort, chef för försäljningsregion Syd, pension och försäkring.

– Jag kände mig riktigt rörd där jag stod och tog emot utmärkelsen. Den känslan när man är nominerad av sin personal och att få ett kvitto från Finansförbundet, en kvalitetsstämpel på att jag jobbar rätt och hållbart – det är enormt stort för mig, säger Fredrik Hjort.

Han fick idag ta emot beviset på utmärkelsen, en inramad ledartröja, på Finansförbundet i SEB:s verksamhetskonferens.

Fredrik Hjort beskriver sig som okomplicerad som människa och inkluderande i sitt ledarskap.

Jag äger inte sanningen, utan jag drar nytta av mina medarbetare. Det är de som är närmast kunden.

”Mr feelgood”

Billy Olsson Forssell, förtroendevald i Finansförbundet i SEB, har jobbat med Fredrik Hjort i 17 år och var en av dem som nominerade honom.

Han var redan som säljare väldigt hjälpsam och hans ledarskap blev inte annorlunda. Fredrik är ”Mr feelgood” kan man säga – han frågar alltid ”Hur mår du, hur mår familjen?”. Han vet att om du mår bra, så gör du ett bra jobb. Han behöver inte driva på mig som säljare, han vet att jag gör mitt bästa och jag vet att han backar upp mig.

Fredrik Hjorts ledarstil har också skapat ett bra klimat för att komma med nya idéer och våga testa, menar Billy Olsson Forssell.

Ibland blir det fel, ibland blir det rätt, men Fredrik uppmanar oss alltid att fortsätta testa. Han har också varit bra på att lyfta våra idéer från Malmö till banken i Stockholm och vi har fått bra genomslag för dem många gånger, tack vare hans drivkraft, säger han.

”Okej att göra bort sig"

Vi jobbar mycket med att prata om att vi inte är perfekta, att ibland gör vi bort oss och det ska vara okej att göra det. Jag vill att man testar och känner att man kan landa mjukt i den miljö som vi har skapat, säger Fredrik Hjort själv.

Han är också noga med att lyfta fram att det finns andra värden i livet som är viktigare än jobbet.

Jag uppmanar till exempel medarbetarna att vara föräldralediga och att det är okej att hämta barnen klockan 16 på tisdagar om man behöver det.

Priset högt värderat i banken

Anna-Karin Glimström är ordförande för Finansförbundet i SEB och är en av dem som utser vinnaren av Ledartröjan.

Det kan låta banalt, men man ska inte underskatta kraften i att involvera alla och ha det bra tillsammans på jobbet. Det handlar inte om att vi ska skratta hela tiden, men att vi har det trevligt ihop, att det är högt i tak och att man vågar säga vad man tycker, säger hon.

Glimström märker att priset har ett högt värde i banken och är glad för att Finansförbundets syn på ledarskap stärks på det här sättet.

– Nyheten läggs alltid ut på intranätet och kommentarsfältet nedanför brukar fyllas med massa glada tillrop. Vilken chef vill inte bli sedd som ett föredöme som ledare?