Nyheter 2014
Nyheter
-
Paus i avtalsförhandlingarna
Avtal2015: Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) har idag kommit överens om att förlänga (prolongera) det nuvarande avtalet tills vidare och pausa avtalsförhandlingarna över jul- och nyårshelgerna. Förhandlingarna kommer att återupptas efter trettonhelgen.
-
Banklönerna ökade med nära 4% under 2014
Löneutvecklingen under det senaste året var nära fyra procent för de bankanställda. "Finansförbundets medlemmar har fått ett bra utfall. Det fackliga arbetet har gett resultat som vi kan vara stolta över! Men det finns alltid nya utmaningar", säger ordförande Ulrika Boëthius som just nu förhandlar om de villkor som ska gälla från och med 2015.
-
UNI Global Unions fjärde världskongress
Just nu pågår UNI Global Unions fjärde världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Över 2 000 fackliga representanter för fackliga organisationer i den privata tjänstesektorn har samlats för att bland annat diskutera schysta villkor och facklig vardag.
-
Lägesrapport från avtalsförhandlingar
Avtal2015: Finansförbundet och BAO (Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation) har nu förhandlat i drygt en månad om villkoren för tusentals bank- och finansanställda. Magnus Lundberg, förhandlingschef på Finansförbundet beskriver förhandlingsklimatet som bra, men hade hoppats på att man kommit längre än vad man gjort.
-
Hur beräknas arbetstiden under julen?
Under julhelgen har heltidsanställda förkortad arbetstid med anledning av helgdagar och liknande. Du är ledig med lön, helt eller delvis, en eller flera dagar. Även du som arbetar deltid ska få del av arbetstidsförkortningen under kortveckor. Hur det beräknas beror på vilket kollektivavtal du går på.
-
Lagar för jämställdhet, hälsa och säkerhet är hotade
NFU skriver på sin sajt att lagar om jämställdhet, hälsa och säkerhet för arbetstagare och miljöskydd hotas av Europeiska kommissionens så kallade Refit-agenda. Dessutom har federationen BusinessEurope meddelat kommissionen att den vill ha mjukare regler på alla dessa områden. Fackföreningsrörelsen vill se det motsatta.
-
Pris för bäst process för ansvarsfulla investeringar
Den europeiska tidskriften Capital Finance International (CFI) har tilldelat Nordea en internationell utmärkelse för bankens arbete med att integrera miljö och sociala aspekter i fondförvaltningen.
-
Strejken på Svea Exchange slut
Valutaväxlingsföretaget Svea Exchange och Finansförbundet kom på söndagen överens om villkoren för de anställda på Svea Exchange. Därmed avbryts den strejk som pågått sedan den 7 november. Svea Exchange åtar sig ensidigt att se till att villkoren för de anställda senast den 1 januari ska vara minst i nivå med kollektivavtalen mellan Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation, BAO.
-
Förhandlingarna med BAO fortsätter
Avtal2015: Stämningen i förhandlingsrummet är bra, men det är tydligt att i många frågor står parterna fortfarande långt ifrån varandra. Det gäller både lönefrågor och allmänna villkor.
-
Finansförbundet stöder Läkare utan gränsers kamp mot ebola
Finansförbundets styrelse har beslutat att förbundet ska stödja Läkare utan gränser med 50 000 SEK för att bekämpa utbrottet av ebola i Västafrika.
-
Även finansanställda har rätt till trygga villkor
Just nu pågår en strejk på elva av företaget Svea Exchanges växlingskontor i Stockholm. Finansförbundet har utlyst strejken eftersom arbetsgivaren vägrar att teckna kollektivavtal för sina anställda. Ulrika Boëthius skriver om vanföreställningen att alla som jobbar inom finansbranschen har höga löner och goda arbetsvillkor.
-
Finansförbundet välkomnar varsel om sympatiåtgärder från Transport
Idag varslar fackförbundet Transport om sympatiåtgärder för att stödja Finansförbundets strejk för kollektivavtal på valutaväxlingsföretaget Svea Exchange. Varslet innebär inga leveranser av kontanta medel till företagets elva kontor i Stockholmsområdet och träder i kraft måndagen den 24 november.
-
TCO stöder Finansförbundets strejk
Styrelsen för TCO gjorde idag, måndag den 10 november, ett uttalande där de stöder Finansförbundets strejk på Svea Exchange. I uttalandet säger de att teckna kollektivavtal med sin arbetsgivare är viktigt för att upprätthålla bra villkor i arbetslivet i stort.
-
Vi känner ett stort stöd för vår strejk
Det säger Pauline Pihlsten och Elif Göker som båda är medlemmar i Finansförbundets klubb på Svea Exchange angående strejken som pågått sedan i fredags. De uppmanar kollegorna som ger sitt tysta stöd att inte vara rädda.
-
Vi vill ha kollektivavtal
Leo Essemyr är ordförande i Finansförbundets klubb på Svea Exchange. Han skriver på Aftonbladet debatt om hur han och hans kollegor vill ha samma grundläggande trygghet på jobbet som nästan alla andra i Sverige har.
-
Det känns viktigt med kollektivavtal
Vi har pratat med två anställda på Svea Exchange som inte själva är fackligt aktiva men som ändå tycker att tryggheten i ett kollektivavtal känns viktig. Ingen av dem vi har pratat med vill ställa upp med namn och bild, bland annat av rädsla för hur arbetsgivaren ska reagera. Därför har vi gett dem fingerade namn.
-
Strejk för schysta villkor
Idag står det strejkvakter utanför elva av Svea Exchanges växlingskontor i Stockholm. Det är Finansförbundet som strejkar för att de anställda ska få samma schysta villkor som övriga finansbranschen.
-
Finansförbundet går ut i strejk
Imorgon klockan 9.00 tas anställda vid elva kontor på valutaväxlingsföretaget Svea Exchange ut i strejk. Orsaken är att företaget trots långvariga förhandlingar inte velat teckna kollektivavtal med Finansförbundet. Samtliga kontor som tas ut i strejk ligger i Stockholm.
-
ECB har tagit över tillsynen av bankerna i euro-området
Den 4 november 2014 får betraktas som en historisk dag för samarbetet i Europa eftersom den Europeiska Centralbanken (ECB) formellt tog över huvudansvaret för tillsynen av bankerna i euro-området.
-
Ulrika Boëthius omvald som vice ordförande i NFU
Den 23 oktober valde NFUs högsta beslutande organ, Unionsrådet, Michael Budolfsen till ordförande för NFU samt Ulrika Boëthius till vice ordförande. Båda valdes på två år.
-
Finansförbundet går med i föreningen Europaportalen
Finansförbundet har gått med föreningen Europaportalen i syfte att bidra till och påverka europadebatten, samt att kunna informera om hur EU-besluten påverkar vår vardag här hemma.
-
Förhandlingarna med BAO har börjatv
Avtal2015: Under torsdagen den 30 oktober träffades Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation för att påbörja diskussionerna om ett nytt kollektivavtal. Nu påbörjas en intensiv förhandlingsperiod.
-
Strejken uppskjuten – diskussionerna fortsätter
Finansförbundet och Svea Exchange har den 29 oktober kommit överens om att förutsättningslöst fortsätta diskussionerna om villkor och kollektivavtal för de anställda på företaget. Detta innebär att det strejkvarsel som Finansförbundet tidigare lagt skjuts upp.
-
Kollektivavtal ger möjlighet att påverka beslut
Glenn Axelsson är förbundsstyrelseledamot och även vice ordförande i klubben på Forex bank. På mindre än tio år har klubben tillsammans med klubben för dotterbolaget X-change växt från ett 50-tal medlemmar till över 600 stycken. Med kollektivavtalet som tecknades har en hel del förbättrade villkor tillkommit, som rätten att få vara med och bestämma.
-
Samtal pågår med Svea Exchange
Under måndagen träffade representanter från Finansförbundet och Svea Exchange medlaren som utsetts av Medlingsinstitutet.
-
Finansförbundet varslar om strejk på Svea Exchange
Finansförbundet varslar om strejk på elva kontor i Stockholm som tillhör valutaväxlingsföretaget Svea Exchange. Bakgrunden är att Svea Exchange trots långvariga förhandlingar inte velat teckna kollektivavtal med Finansförbundet.
-
Hur återfår finansbranschen förtroende?
Sex år har gått sedan den stora bankkrisen med Lehman Brothers i fören. En kris som tagit hårt på förtroendet för finansbranschen. Hur branschen ska kunna återfå tillit diskuterades under en paneldebatt anordnad av NFU*.
-
Avtals-TV: Förbundets avtalskrav
Avtal2015: Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius intervjuas och berättar mer om förbundets krav i årets avtalsrörelse.
-
Finansförbundet kräver löneökningar för alla anställda
Avtal2015: Nu ska villkoren för de bank- och finansanställda omförhandlas. Löneökningar för alla och fler åtgärder mot osakliga löneskillnader står högst upp på den kravlista som Finansförbundet överlämnade till sin motpart BAO* idag.
-
Vem vill du ska vinna bank- och finansbranschens jämställdhetspris 2014?
Genom Annas Jämställdhetspris vill Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén uppmärksamma bra exempel på arbete som inneburit ökad jämställdhet inom bank och finansbranschen. Alla insatser, stora som små, kan vara värda att belönas.
-
Nordea klubb Stockholm vinnare i rekryteringskampanjen #3på3
Innan bankkontoret i Sollentuna öppnade för dagen firade Finansförbundets Nordea klubb Stockholm sina rekryteringsframgångar. Kontaktombudet Monica Lindberg bjöd på tårta och fick som klubbens representant motta diplom och blommor för vinsten i rekryteringskampanjen #3på3.
-
Ny klubb bildad hos Svea Exchange
Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius hälsade nybildade klubben på Svea Exchange varmt välkommen till Finansförbundet. Nu ska klubbens ordförande Leo Essemyr och klubbstyrelsen påbörja det fackliga arbetet tillsammans med sina medlemmar.
-
Schysta villkor kan ej tas för givna
Avtal2015: Tisdagen den 7 oktober arrangerades Världsdagen för schysta arbetsvillkor. I ett internationellt perspektiv är Sverige något av ett föregångsland när det gäller schysta anställningsvillkor. Men schysta villkor uppstår inte ur tomma intet och kan inte tas för givna, skriver Finansförbundets avtalsråd i ett gemensamt uttalande.
-
Mackor och prat om kollektivavtal och medlemskap
De anställda på Marginalen bank, Valhallavägen i Stockholm, möttes av ombudsmän från Finansförbundet som delade ut mackor och pratade kollektivavtal och fackligt medlemskap. Fyra tappra ombudsmän stod i regn och rusk en tidig oktobermorgon och berättade om värdet av den svenska modellen.
-
Får kvinnor högre betyg men lägre lön?
Centrala jämställdhets- och mångfaldskommitténs uppsatsstipendium gick i år till Niki Ngiam och Yi Zhang för deras examensuppsats ”Unequal treatment – A practical approach within a private firm”. I sin uppsats har de jämfört uppfattad prestation med möjlighet till avancemang och ersättning inom bank.
-
Finansförbundet vill ha schysta villkor
Arbetet.se har intervjuat Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius om lönesättning och den stundande avtalsrörelsen. Hon ser framför sig en lönemodell med löneutveckling för alla och där alla har schysta villkor.
-
Finansförbundet säger upp avtalet med BAO
Avtal2015: Finansförbundet sa idag upp det kollektivavtal som reglerar villkoren för de anställda i finansbranschen. Inom kort inleds förhandlingarna med Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) om ett nytt avtal.
-
Olyckligt att särbeskatta en bransch
Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius har intervjuats av di.se om särskilda skatter på banksektorn. Något som oroar Finansförbundet.
-
Avtalsrörelse – så funkar det
Avtal 2015: Kollektivavtalet med Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO) löper snart ut och Finansförbundet står inför en ny avtalsrörelse. Men hur går egentligen en avtalsrörelse till?
-
Debatt: Borgs bankskatt slår mot jobben
En ny bankskatt är ett hot mot både små banker och finansföretag med lokalkontor varnar Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet, Anders Johansson, ordförande FTF – facket för försäkring och finans och Sten Dunér, vd Länsförsäkringar AB i en gemensam debattartikel i Dagens industri.
-
Annie Lööf vet inte men Finansförbundet vet
I gårdagens utfrågning i SVT av Annie Lööf, svarade näringsministern ”jag vet inte” på frågan om hur många som får gå på grund av förslaget om höjda arbetsgivaravgifter för bankanställda. Det är uppenbart att näringsministern är bekymrad över förslaget, eftersom det går på tvärs mot alliansens utspel om att ta bort arbetsgivaravgifterna för de under 23 år, för att på så sätt öka sysselsättningen.
-
Bilda klubb på din arbetsplats!
En klubb har större möjlighet att påverka än vad ett enskilt kontaktombud eller medlem har. Det behövs bara tre personer för att bilda en klubbstyrelse. Är ni tillräckligt många på din arbetsplats för att bilda klubb?
-
Finansförbundet kritiserar Anders Borg
Regeringens förslag om höjda arbetsgivaravgifter kritiseras av Finansförbundet.
-
Visstidsanställningar försvårar livssituationen
Norge står inför stora regeländringar gällande arbetslagstiftningen. Den största och kanske viktigaste förändringen handlar visstidsanställningar.
-
Ta nästa steg med Finanslivstipendiet!
Vi tror att det finns många lovande och erfarna människor i bank- och försäkringsbranschen som skulle bli fantastiska livförsäkringsrådgivare men som inte har fått möjligheten. Är du en av dem?
-
Fackliga framgångar för finanssektorn i Latinamerika
Den fackliga världsorganisationen UNI har tecknat avtal med Latinamerikas bankfederation, Feleban. Avtalet ses som ett stort första steg för att bekämpa orättvisor.
-
Fullsatt i Almedalen
Almedalen: Sedan finanskrisen inleddes med Lehman Brothers kollaps år 2008, har debatten kring finansvärldens etik och ansvar varit i fokus och intresset för CSR-frågor är stort.
-
Finansförbundet vill ha fler schysta finansföretag
Almedalen: Många svenska finansföretag saknar kollektivavtal. Nu lanserar Finansförbundet satsningen #schystfinans för att få fler företag i finansbranschen att teckna kollektivavtal.
-
Har banker och försäkringsbolag ett större ansvar än andra företag?
Almedalen: Finansbranschen har en betydande roll i samhället och påverkar i mycket större utsträckning samhällsutvecklingen än många andra branscher.
-
Sifferlösa avtal – hinder eller möjlighet?
Almedalen: Hur ser framtidens kollektivavtal ut? Finns det individgarantier och procentsatser eller är de helt sifferlösa? Frågan diskuterades på ett seminarium som Ledarna anordnade och Finansförbundets ordförande var en av paneldeltagarna.
-
Vi är för öppenhet och mångfald
Almedalen: Tillsammans med 70 andra ideella organisationer står Finansförbundet bakom ett uttalande för öppenhet och mångfald. Demokrati är inte något som kan tas för givet, anser förbundet.
-
Swedbanks köp av Sparbanken Öresund godkänt
Under våren 2014 har Finansförbundet varit inblandat i Swedbanks köp av Sparbanken Öresund och bildandet av Sparbanken Skåne.
-
Lönegapet sluts - om sjuttio år
En rapport från Medlingsinstitutet visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar. Men skillnaden är fortfarande stor.
-
Förslag på lönekartläggning varje år
Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering har överlämnat sitt betänkande till integrationsminister Erik Ullenhag. Utredningen föreslår årliga lönekartläggningar för företag med fler än tio anställda.
-
Livesändning från paneldebatt med toppolitiker på Nordiskt Forum
På Nordiskt Forum arrangeras en paneldebatt med toppolitiker den 14 juni mellan klockan 17.30 – 18.30. I panelen ingår toppolitiker och de kommer att modereras av Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.
-
Det är i diskussionerna man lär sig
Till Finansförbundets grundkurs Påverka kommer nyvalda förtroendevalda. Ambitiösa och ivriga att göra nytta för sina kollegor, men också lite osäkra på vad de förväntas kunna bidra med. Det ändras under utbildningens gång och efter tre dagar har alla en höjd kunskapsnivå och känner sig mogna för uppdraget.
-
Facklig utbildning som ger mersmak
Stimulerande, utvecklande och meriterande, är några av de omdömena man får från deltagare i Finansförbundets utbildningar för förtroendevalda. Även kursledarna tycker att man får mycket tillbaka när man håller i kurser. Diskussionerna med deltagarna ger också en input till förbundet.
-
Finansförbundet stöder det tunisiska bankfacket UGTT
Det tunisiska bankfacket UGTT gick ut i strejk den 4 juni då företaget Tunisie Factoring vägrar att förhandla med sina anställda och fackliga ombud utsätts för hot och påtryckningar. Finansförbundet stöder UGTT i kampen för fackliga rättigheter.
-
Finansförbundet och 15:53-rörelsen
I början av 2014 blev Finansförbundet medlem i 15:53-rörelsen, en undergrupp till Svensk kvinnolobby. 15:53s uppdrag är att sätta press på regering och arbetsgivare när det gäller jämställd föräldraförsäkring, årliga lönekartläggningar och samma rätt till heltid.
-
Stressad bankpersonal riskerar utbrändhet
Finansförbundets medlemsjour får allt fler samtal från pressade bankanställda som riskerar utmattning på grund av en allt hårdare arbetsmiljö. Nu kräver Finansförbundet att bankledningarna tar varningssignalerna på allvar.
-
Finansförbundet stöder Seko
Finansförbundet uttrycker sitt stöd för Sekos strejk och ser med stor oro på den generella försämring av människors anställningstrygghet som sprider sig på svensk arbetsmarknad.
-
Sommarhälsning från ordföranden!
Nu står sommaren och bankar på dörren. Vi är många som ser fram emot en längre ledighet där vi får vila upp oss och ladda batterierna inför hösten. För mig personligen kommer denna sommar ägnas åt fiske och skogsröj vid sommarstugan. Men jag kommer också fundera en hel del på det som varit och på det som vi har framför oss.
-
Motionera under kongressperioden
Alla medlemmar i Finansförbundet har rätt att skriva motioner till kongressen. Nytt är att du nu kan motionera direkt till förbundsstyrelsen under kongressperioden.
-
Nytt avtal klart för Forex Bank och X-Change
Avtalen för Finansförbundets medlemmar på Forex Bank och X-Change med Svensk Handel är nu klara. Det lokala avtalet ger en kollektivgaranti på 5,61 % av lönekostnaden under perioden 1 maj 2014 till 30 april 2016. Av det blir 4,4 % löneökningar och resten finansierar förbättringar av ersättningen för förskjuten arbetstid.
-
Finansbranschens CSR-arbete måste börja på arbetsplatsen
Ska finansbranschen vara trovärdig i sitt CSR-arbete, måste man börja med att sopa rent framför sin egen dörr och skapa en mer hållbar och utvecklande arbetsmiljö för sin egen personal. Det skriver Finansförbundets kongress i ett uttalande.
-
Kan det fackliga uppdraget se annorlunda ut?
Under en facklig kongress behöver man kanske inte övertyga någon att facket behövs. Men det finns röster som säger att facket är omodernt och har spelat ut sin roll. De nordiska gästerna på Finansförbundets kongress berättade om sina utmaningar och succéer.
-
Ulrika Boëthius omvald som ordförande
Vid Finansförbundets kongress den 21 maj fick Ulrika Boëthius förnyat förtroende som ordförande i förbundet.
-
Finansförbundet återupptar förhandlingarna med Svea Exchange
Finansförbundet har idag återupptagit förhandlingarna om ett kollektivavtal för medlemmarna på Svea Exchange, tidigare Exchange Finans. En förhandling som pågått under en längre tid. – Medlemmarna har väntat länge på att arbetsgivaren ska skriva under, säger Guillermo Carbonari, ombudsman Finansförbundet.
-
Våldsamma repressalier vid facklig protest i Argentina
Finansförbundet stöder sina kamrater i Argentina där oroligheter har brutit ut i och med att 36 anställda vid Popular Savings Bank of Tucuman i Argentina blivit uppsagda utan anledning. Istället för att få komma till förhandlingsbordet blev fackliga representanter och anställda attackerade av polis då de utförde en laglig protest.
-
Ordförande ser fram mot kongressen
- Det är roligt med kongress. Det är ett tillfälle att träffa sina kamrater från hela landet och att prata om sina frågor, säger Ulrika Boëthius ordförande i Finansförbundet.
-
Förhandlingarna på Forex Bank och X-Change går nu in i ett slutskede
Förhandlingarna mellan Finansförbundets klubbar på Forex Bank och X-Change är inne i ett slutskede och ett avtalsförslag förväntas vara färdigt inom kort.
-
Varför ska jag rösta i EU-valet?
Bryssel och EU-administrationen känns ibland långt borta. Inverkar EU-lagstiftningen mig på min arbetsplats? Kan jag i så fall påverka den? Ja säger Hanna Sjölund.
-
Förhandlingarna fortsätter på Forex Bank och X-Change
Kollektivavtalet mellan Finansförbundets klubbar på Forex Bank och X-Change och Svensk Handel löper ut idag den 30 april. Parterna fortsätter förhandlingarna och de anställdas villkor påverkas inte i nuläget.
-
Visstidsanställning och provanställning – så funkar det
Hur länge kan man vara visstidsanställd? Och vad betyder det att jag är provanställd? Finansförbundets ombudsman Ulf Sedelius hjälper till att reda ut begreppen.
-
Kollektivavtalet på Forex Bank och X-Change ännu inte klart
Kollektivavtalsförhandlingarna mellan Svensk Handel och Finansförbundets klubbar på Forex Bank och X-Change är ännu inte i hamn.
-
Hur beräknas arbetstiden under vårens kortveckor?
Under våren infaller ett antal helgdagar, vilket innebär så kallade kortveckor. Hur mycket ska en heltidsanställd arbeta dessa veckor? Hur beräknas en deltidsanställds arbetstid en sådan vecka?
-
Svenskar bäst på att betala med kort i EU
Finansförbundet arbetar på sikt mot ett kontantfritt samhälle. Ett arbete som går framåt om man ser till resultaten i en rapport från Svenska Bankföreningen. Rapporten visar att bara två av tio svenskar bär kontanter på sig.
-
Global konkurrens med goda fackliga villkor
Solidaritet är en grundpelare i facklig verksamhet och den solidariteten känner inte några gränser. Det är en av anledningarna till att Finansförbundet arbetar med bistånd. Ett av Finansförbundets biståndsprojekt omfattar åtta länder i Latinamerika.
-
Förhandlingarna med Svensk Handel fortsätter i positiv riktning
Förhandlingarna med Svensk Handel om ett nytt kollektivavtal för Finansförbundets medlemmar på Forex Bank och X-Change fortsätter. Förhoppningen är att de kan slutföras inom kort.
-
Svea Ekonomi tar över verksamheten för Exchange Finans
I januari i år återkallade Finansinspektionen tillståndet att driva finansieringsrörelse för kreditmarknadsbolaget Exchange Finans. Det är nu klart att Svea Ekonomi tar över verksamheten i det nybildade bolaget Svea Exchange Finans AB.
-
Årshjulet – en process för trygg lönebildning
På Handelsbanken föregås lönesamtalet av en process som löper över hela året. Processen kallas Årshjulet och det ger en trygg struktur; från den individuella handlingsplanen i början av året via uppföljningssamtal till dialog om lönen i november. Alla vet vad som gäller.
-
Finansförbundet går med i 15:53-rörelsen
Lagom till den internationella kvinnodagen den 8 mars har Finansförbundet gått med i 15:53-rörelsen. Det är självklart att alla ska ha lön för hela arbetsdagen.
-
Nytt bankavtal i Danmark!
I torsdags tecknade danska Finansförbundet ett treårigt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Finanssektorns Arbetsgivarförening, FA. Varslet om strejk är nu över.
-
Kollektivavtalet - ett viktigt verktyg lokalt
Kollektivavtalet fyller en stabiliserande uppgift hela vägen från nationell nivå ner till arbetsplatsen. Att det finns en plattform att utgå från i det lokala fackliga arbetet, betyder mycket tycker Anna Valdén som är ordförande i Finansförbundets klubb på SPP.
-
Kollektivavtalen bidrar till Sveriges konkurrenskraft
Hade vi inte haft en sådan modell som kollektivavtalen utgör hade vi behövt uppfinna en – den svarar mot våra behov och jag tror att den är grunden till vårt välstånd i Sverige, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, på frågan varför det är viktigt med den svenska partsmodellen och kollektivavtalen.
-
Jämställdhet och mångfald är lönsamt för affären!
Sätt ner foten och ta första steget. Det behöver inte vara krångligare än så om man vill förändra något. Vinnarna av Anna-priset 2013 Ann Marie Lamb och Robert Celsing berättade om SEBs jämställdhets- och mångfaldsarbete vid prisutdelningen den 11 mars.
-
Överkrav på avkastning negativt för bankanställdas arbetsmiljö
Sex av tio bankanställda med kundkontakt upplever att de inte får stöd av sin ledning i att hantera kritiska kunder. -Bankerna borde sänka avkastningskraven. Då skulle arbetsmiljön förbättras radikalt, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.
-
Full aktivitet hos Forex Bank och X- Change
Hos Finansförbundet på Forex Bank och X-Change är förhandlingarna med Svensk Handel i full gång. Den här veckan anordnas medlemsmöten i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.
-
Testa Finansförbundet!
Under mars – maj har Finansförbundets klubbar och kontaktombud möjlighet att anordna olika medlemsaktiviteter runt om i landet där även du som ännu inte är medlem välkomnas. Ta chansen och bekanta dig med Finansförbundet!
-
Internationellt samarbete ger framgångar i påverkan av EU-lagstiftning
Din vardag på jobbet påverkas till upp till 70 procent av lagarna som fattas av EU. Arvid Ahrin är generalsekreterare i NFU, Nordiska finansanställdas union, där Finansförbundet är en av åtta medlemsorganisationer och han arbetar med att påverka EU-lagstiftning.
-
Ansiktslyftning på sajten
I början av mars kommer www.finansforbundet.se att få ny design på startsidan. Syftet med den nya designen är bland annat att vi på ett bättre sätt ska kunna lyfta aktuella frågor.
-
Nu startar avtalsförhandlingarna för medlemmar på Forex Bank och X-Change
Avtalsförhandlingarna för Finansförbundets medlemmar på Forex och X-Change har påbörjats med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Parterna kommer att förhandla om lön och allmänna anställningsvillkor i det lokala såväl som det centrala kollektivavtalet.
-
Vinnare av uppsatsstipendium vårterminen 2013
Finansförbundets förbundsstyrelse har tilldelat Lisa Boman och Stina Åkerlund vid Umeå School och Business and Economics, 1:a priset för uppsatsen "Exploring the role of gender - a study of the recruitment process within the private and financial sector in Sweden". Stipendiet är 25 000 kronor.
-
Medlemsundersökning 2014
Finansförbundet genomför just nu en medlemsundersökning som handlar om hur du ser på ditt medlemskap och hur nöjd du är med olika delar av medlemskapet.
-
Bankanställda i USA demonstrerar för bättre villkor
Banktjänstemän i USA har färre rättigheter än sina kollegor i till exempel Tanzania, Argentina, Filippinerna och Brasilien. Det visar en ny rapport från UNI Global Union. Nu anordnas en världsomspännande kampanj för att stödja de bankanställda i USA.
-
Finansförbundet bevakar bankaffärerna i Sydsverige
- När Swedbank nu förvärvar Sparbanken Öresund och det samtidigt bildas en ny regional sparbank är det viktigt att arbetstagarnas perspektiv tas till vara. Det säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, i en kommentar.
-
Avtalet med Svensk Handel uppsagt
Finansförbundet sa idag upp kollektivavtalet för anställda i Forex Bank och X-Change. Förbundet säger upp både det centrala och det lokala kollektivavtalet för omförhandling.
-
Finansförbundet kräver Nordea på en förklaring till fördubblingen av sparprogrammet
Nordea har beslutat att fördubbla sitt sparprogram till drygt 8 miljarder kronor samtidigt som utdelningen till aktieägarna blir 15 miljarder kronor.
-
Kontantfritt samhälle på sikt
Att storbankerna driver på utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle är bra, men det går för fort.
-
Humanitärt bistånd till Filipinerna och Syrien
Finansförbundet har bidragit med 25 000 kr till Röda Korset avseende humanitär hjälp till vardera Syrien och Filippinerna.
-
Like a swede
Extra semesterdagar, ersättning för övertid och extra pengar när du är föräldraledig kan verka självklart, men det är inte.
-
Nominera stipendiater till kongressen
Finansförbundets kongress hålls den 20-22 maj. Inför kongressen kan du som medlem lämna förslag på mottagare av förbundets Halldaustipendium, Alexanderstipendium samt hederstecken.
-
Anna-priset 2013 går till Robert Celsing och Ann Marie Lamb, SEB
Anna-priset 2013 går till Robert Celsing och Ann Marie Lamb, SEB
-
Finansförbundet fördömer attacker mot facket i Turkiet
Under januari månad hålls ett antal rättegångar i Turkiet mot fackliga företrädare från centralorganisationen KESK.
-
FI återkallar tillståndet för Exchange Finans
Finansinspektionen återkallar kreditmarknadsbolaget Exchange Finans tillstånd att driva finansieringsrörelse. Bolaget kommer enligt uppgift att överklaga beslutet.