Ingångslön

Finansförbundet har inte någon fast rekommendation om ingångslön. I finansbranschen kan ingångslönerna variera med tiotusentals kronor, och vi vill att var och en ska få så hög ingångslön som möjligt. 

Ingångslönerna påverkas av:

  • Vilka arbetsuppgifter du kommer ha.
  • Din utbildning och eventuella specialistkompetens.
  • Var i landet du ska arbeta.
  • Din tidigare erfarenhet.

Kontakta dina lokala fackliga företrädare för att få en rekommendation på en ingångslön som är rimlig för dig, för det jobb du har sökt.

Skriv inte lönebud i ansökan

Ibland står det i jobbannonser att företaget vill ha lönebud i ansökan. Vår rekommendation är att inte skriva det. Det är bättre att vänta med lönediskussionen så länge som möjligt. Istället föreslår vi att du skriver ”marknadsmässig lön”.

Våga förhandla

Var inte rädd för att förhandla lön när du får ditt första jobb. Du kommer inte bli av med jobbet för att du ger ett lönebud. Tänk bara på att inte ge några ultimatum. En bra formulering är ”Jag hade tänkt ungefär XXX, men jag är villig att diskutera det så att vi hittar något vi båda blir nöjda med.”

Om du inte får den lön du vill ha kan du ge kompromissförslag. Det kan till exempel vara en ny förhandling om tre eller sex månader, fler semesterdagar, kortare arbetstider eller möjlighet att få gå specialkurser.