Ingångslön

Finansförbundet har inte någon fast rekommendation om ingångslön. I finansbranschen kan ingångslönerna variera med tiotusentals kronor, och vi vill att var och en ska få så hög ingångslön som möjligt. 

Ingångslönerna påverkas av:

  • Vilka arbetsuppgifter du kommer ha.
  • Din utbildning och eventuella specialistkompetens.
  • Var i landet du ska arbeta.
  • Din tidigare erfarenhet.

Kontakta den fackliga företrädaren som angetts i jobbannonsen eller den centrala fackliga rådgivningen för råd om rimlig lön.

Skriv inte lönebud i ansökan

Ibland står det i jobbannonser att företaget vill ha lönebud i ansökan. Vår rekommendation är att inte skriva det. Det är bättre att vänta med lönediskussionen så länge som möjligt. Istället föreslår vi att du skriver ”marknadsmässig lön”.

Våga förhandla

Var inte rädd för att förhandla lön när du får ditt första jobb. Du kommer inte nekas jobbet för att du ger ett lönebud. En bra formulering är ”Jag hade tänkt ungefär XXX” och invänta mottagarens svar. Tänk bara på att inte ge några ultimatum. 

Om du inte får den lön du vill ha kan du ge kompromissförslag. Det kan till exempel vara en ny förhandling om tre eller sex månader, fler semesterdagar, kortare arbetstider eller möjlighet att få gå specialkurser.